Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Microsoft ga opp Intel og samarbeider i stedet med Qualcomm om Snapdragon 835-maskiner med WIndows 10. (Ill.: Microsoft/Qualcomm)

Intel advarer Microsoft: – Vi vet at noen prøver å emulere x86 – Qualcomm: «Dette vil forandre fremtiden til personlige datamaskiner»

Det er duket for den store krigen: Intel x86 mot ARM.

Bransjen har ventet lenge på at Intel skal levere noe tilsvarende ARM-plattformen, men det skjer liksom aldri.

Intel hanker kanskje inn flere advokater akkurat nå
Derfor har Microsoft mer eller mindre gitt opp å vente på Intel og har i stedet bestemt seg for å emulere Intel x86 på ARM slik at maskinvaren deres kan kjøre ekte Windows 10 om ønskelig.

«Intel beskytter sine x86-innovasjoner og masse-lisensier ikke produktet slik at andre kan bruke dem», heter det i innlegget som påpeker at selskapet alltid har kjempet årvåkent mot alle som ulovlig misbruker patentene deres.

Og her kommer støtet mot Microsoft: «Det har kommet rapporter på at visse selskap vil prøve å emulere Intels proprietære x86 ISA uten Intels godkjenning».

Transmeta er det siste selskapet som prøvde seg, meldes det i blogginnlegget. «Uansett lyktes ikke Transmeta og de forlot CPU-bransjen for 10 år siden».

Aida, Microsoft, dere har fått en ny mektig fiende. Qualcomm også, for de samarbeider med Microsoft på prosjektet.

Intel nærmer seg 40 år og melder til alle i bransjen at de vil beskytte sine patenter, om det trengs. Avbildet er selskapets nye topp-CPU.
Intel nærmer seg 40 år og melder til alle i bransjen at de vil beskytte sine patenter, om det trengs. Avbildet er selskapets nye topp-CPU. (Ill.: Intel)

Microsoft svarer
Qualcomm har sett seg nødt å svare, og meldingen er vel ganske klar, i hvert fall utad: Vi bryr oss ikke og se på de flotte produktene som kommer.

«Etter våre avsløringer sammen med Asus, HP og Lenovo, fant vi en blogg fra en av våre konkurrenter, publisert 8. juni, som er veldig interessant. Vi ser frem til lanseringen av alltid-tilkoblede Windows 10-PC-er drevet av Qualcomm Snapdragon 835 Mobile PC Platform senere i år.»

Qualcomm melder at plattformen støtter opp til GB LTE-tilkobling (et stikk i denne retningen), batterilevetid hele dagen og pene design. «Dette vil endre fremtiden til personlige datamaskiner», avslutter de bombastisk. Dette blir spennende.

 

Kilder:
Intel
ZDNet

Stikkord: arm, intel, Microsoft