iOS 11 beta 1 er kun for de som vet hva de gjør, eller kunne ønske de ikke angret etter installasjon. Kort fortalt: Ustabilt spesielt på iPad, men masse å glede seg til når den endelige versjonen slippes i høst. iPad Pro blir trolig en helt annen maskin med versjon elleve.
iOS 11 beta 1 er kun for de som vet hva de gjør, eller kunne ønske de ikke angret etter installasjon. Kort fortalt: Ustabilt spesielt på iPad, men masse å glede seg til når den endelige versjonen slippes i høst. iPad Pro blir trolig en helt annen maskin med versjon elleve.

Annonse


Sniktitt: Slik er iOS 11

Vi har testet iOS 11 beta 1 på iPhone 7 Plus, iPad Air 2 og iPad mini 4 siden lanseringen i går kveld.

Vi direktestrømmer demo av iOS 11 på iPhone og iPad på vår Facebook-kanal senere i kveld. Lik siden vår og bli varslet sekundet vi er på.

Det er mange nyheter du kanskje ikke har fått med deg: Les om dem alle her, og merk: Endelig har kameraet QR-scanner.

Ikke stabil nok
Først og fremst at de aller fleste bør vente, spesielt på iPad-versjonen, som bør hoppe minst ett versjonshopp om ikke tre, før den er stabil nok til ikke å irritere jevnlig.

Annonse


Det er nemlig iPad-ene som har mest å vinne på å installere iOS 11 i høst, og årsaken til at det er flere feil, det er nemlig så mye nytt. iPhone-versjonen har minst nyheter i grensesnittet, og er derfor ditto mer stabil, overraskende sådan.

Det krasjer støtt og stadig og det er til tider en god del etterslep, spesielt på iPad mini 4 som er den desiderte svakeste enheten av dem.

OBS: iPhonehacks melder at du kan installere iOS 11 beta uten å være utvikler, og det stemmer nok, men merk at Apple kan komme til å stenge snike-seg-rundt-omveien, og da kan mobilen din slutte å fungere. Du er herved advart.

Støtte:

Støttede iOS 11-enheter.
Støttede iOS 11-enheter. (Ill.: Apple)
Triks!
Triks! (Ill.: Apple)

Mye bedre multitasking
Den nye multitasking-menyen er så innlysende at det er vanskelig å skjønne at dette ikke ble gjort for mange år siden. Sveip opp eller dobbeltklikk; du får tilgang til det samme hver gang (uansett landskap eller portrett-modus) – en oversikt over sist brukte apper til venstre, og snarveier til lysstyrke og slike ting til høyre.

Holde inne på dem, og du henter opp mer informasjon, også på enheter som iPad som ikke har 3D Touch. Det er en fin ting, men vanskelig å huske i starten.

At man må holde inne en app for å lukke den i multitasking-menyen er plagsomt – dere er nødt å bygge inn sveip, Apple. Deilig er det at to apper som er splittet opp ikke deles opp igjen når man dobbelklikker for å hente opp app-oversikten.

Det er mye lettere å holde oversikt over åpne apper på iPad med iOS 11, mens på iPhone er opplevelsen uendret. Det er også flott å kunne åpne siste app rett fra høyre side på verktøylinjen (dock), altså i tillegg til alle de du kan feste til venstre og som tar opp mest plass i grensesnittet.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Vi har ventet i årevis på dette. Implemetasjonen er fin, men små ting må rettes opp i.
Vi har ventet i årevis på dette. Implemetasjonen er fin, men små ting må rettes opp i. (Ill.: Apple)
Filer? Vi føler ikke helt behovet... enda.
Filer? Vi føler ikke helt behovet… enda. (Ill.: Apple)

Del mellom apper
Jo, også var det Split Screen da. Funksjonen er som ryktet før messen er bygget inn i verktøylinjen: bare dra appen du ønsker å feste til høyre, deretter endrer du størrelse som forgående iOS-versjoner.

Og dele tekst mellom Apple epost og Microsoft Word fikk vi ikke til, Word må vel ha støtte for dette (og det fant vi ut: ser du ikke det grønne pluss-ikonet, har ikke tredjeparts-appen dra-og-slipp-støtte), i tillegg til at det er svært vanskelig å utføre den lille dra-operasjonen med fingeren på iPad mini 4. Vi fikk det ikke til mellom Notes og epost heller på iPad mini 4, men med iPad Air 2 var ikke dette et problem.

Alt i alt er iPad Air 2 iOS 11 beta 1-opplevelsen overlegen iPad mini 4 grunnet for mange feil med den lille.

Er den ikke grønn kan du ikke dra og slippe. Appen må oppdateres av utvikler først.
Er den ikke grønn kan du ikke dra og slippe. Appen må oppdateres av utvikler først. (Ill.: Apple)
Smart.
Smart. (Ill.: Apple)

Kontrollsenteret er kjapt
På iPhone er det også ting å glede seg over hva angår UI, om enn ikke i like stor grad. Det nye kontrollsenteret ser litt uferdig ut, men fungerer veldig bra og er på mange måter en god del kjappere.

På iPhone har du også tilgang til alle varslene dine. Sveip opp og du ser alle, ikke bare de nyeste.

Det er mye smart under panseret på iOS 11, funksjoner vi trolig vil sette mer pris på etterhvert som vi tester. I tillegg er jo App Store helt ny, Siri kan en hel del mer og mobilen slutter å varsle deg når du kjører bil, av seg selv.

Vi kommer tilbake med flere meninger om OS-et, og ikke minst:

Vi får inn Surface Laptop og iPad Pro 10,5 i midten av juni, så det skal bli svært spennende å teste og sammenligne. Følg med!

Kontrollsenteret til iPhone er kjapt og enkelt og du kan endre det som du vil.
Kontrollsenteret til iPhone er kjapt og enkelt og du kan endre det som du vil. (Ill.: Apple)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse