Marc Andreessen er ikke redd for at robotene skal ta over verden.
Marc Andreessen er ikke redd for at robotene skal ta over verden.

Annonse


– Selvkjørende biler kan skape jobber

Mange har spådd at millioner av jobber i transportbransjen vil forsvinne når de selvkjørende bilene tar over veiene.

Tankefeil
Blant annet har Bill Gates tatt til orde for å skattelegge roboter, slik at den frigjorte arbeidskraften kan brukes til velferdsoppgaver.

Nå har derimot Marc Andreessen, en tidlig nettpioner og medstifter av investeringsselskapet Andreessen Horowitz, tatt bladet fra munnen og sagt noe helt annet.

– Det er en tankefeil, sier han i en konferanse arrangert av Recode, – Det er en tilbakevendende panikk. Det skjer hvert 25. eller 50. år, når folk hisser seg opp over at “maskiner vil ta alle jobbene,” men det skjer aldri.

Annonse


Andre bil-revolusjon
Som eksempel bruker han fremgangen av bilindustrien for et århundre siden, da mange trodde den ville ta levebrødet fra alle som jobbet med å ta vare på hester.

– Så skapte bilene ikke bare masse jobber med å lage biler, men mange andre ting skjedde i kjølvannet av bilen, som asfalterte veier, restauranter, moteller, kinoer, leilighets- og kontorbygg og hele utbyggingen av forsteder.

– Jobbene som ble skapt av bilen i den andre, tredje og fjerde runden var 100 ganger, 1000 ganger så mange som de jobbene som smedene hadde.

Redder millioner av menneskeliv
– Jeg tror selvkjørende biler har mulighten til å ikke bare forbedre produktiviteten for folkene i bilen, som vil være en svær økonomisk forbedring for disse; ikke bare har det muligheten til å redde liv – over en million mennesker dør hver år på grunn av menneskelige sjåfører, og jeg tror vi kan ta dette tallet veldig nært null, som er veldig bra for både menneskelig velferd og for økonomisk produktivitet. Og så er det alle støtteindustriene som kommer til å bli bygget ut, sier han.

Håpet er at selvkjørende biler kanskje vil føre til dannelsen av eksurbasjon – som er et lag forbi forstaden – som kanskje faktisk vil virke. Dette kan føre til en svær konstruksjonsaktivitet, som igjen vil skape jobber for de som tidligere var involvert i kjøre biler.

Du kan se hele samtalen med Marc Andreessen her:

Kilde
Recode

Annonse