Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ryggsekken på denne øyenstikkeren kan sende kommandoer direkte til nervene som kontrollerer flyretningen - som vil si at det er mulig å styre den. (Ill.: Draper)

Fjernstyrer øyenstikkere med elektronikk-«ryggsekk»

Kan gi kommandoer om flyretningen.

Draper, et forsknings- og utviklingsselskap i USA, har lykkes i å montere elektronikk på en øyenstikker som kan fortelle den om hvor den skal fly.

Øyenstikkeren får ryggsekk
For å få til dette har de plassert en solcelledrevet «ryggsekk» på øyenstikkeren, som bruker det som kalles optogenetikk som sender signaler direkte til nervecellene til øyenstikkeren.

Disse kan fortelle øyenstikkeren om hvor den skal fly ved å injisere nervene med lys på en bestemt bølgelengde.

Uvurderlig kunnskap
Muligheten til å styre en øyenstikkers flybaner gjør den til den minste dronen som noensinne er utviklet av et menneske, og måten det gjøres på gir forskerne bak uvurderlige erfaringer som kan brukes senere i for eksempel nevrologi og en rekke andre felt – som for eksempel til å styre bier mer direkte.

– DragonflEye er en helt ny form for mikro-flyvende farkoster som er mindre, lettere og mer skjult enn noe annet som er laget av mennesker, sier prosjektet etterfosker, Jesse J. Wheeler i en tidligere pressemelding. – Dette systemet dytter på grensene for energi-høsting, bevegelsesregistrering, algoritmer, miniatyrisering og optogenetikk, i et system som er lite nok til å sette på et insekt.

Prosjektet er i gang
– I fjor fokuserte vi på å utvikle kjerneteknologier som ryggsekken, optroden, og en syntetisk biologi-verktøykasse for øyenstikkeren, sier seniorforsker for prosjektet, Joe Register til TechCrunch.

– Nå som vi er i vårt andre år har vi utstyrt øyenstikkere med våre førstegenerasjons ryggsekker i et bevegelsesregistreringskammer som kan registrere de presise flybevegelsene når data blir hentet fra navigasjonssystemet. Dette har latt oss utvikle presise sporingsalgoritmer for autonom navigasjon, sier han videre.

Dette vil i følge TechCrunch si at de har gått fra å gjøre flyvningen av øyenstikkere fra mulig til praktisk.

Du kan se litt av den kontrollerte flyvningen til øyensikkeren her:

First Look: Behind-the-scenes with DragonflEye from Draper on Vimeo.

Kilder
TechCrunch
Draper.com

Stikkord: droner, forskning