Xperia Touch er et av de mest spennende produktene vi har hatt inne på testbenken.
Xperia Touch er et av de mest spennende produktene vi har hatt inne på testbenken.

Annonse


TEST: Xperia Touch er en Android-smarttelefon bygget inn i en prosjektor til 15 000 kroner

De seneste årene har Sony slitt på mobilmarkedet med konkurranse fra spesielt Samsung og Apple, men også de asiatiske konkurrentene i Huawei, Xiaomi og Oppo. I løpet av fjorårets tre siste måneder solgte Sony fem millioner smarttelefoner, det er 2,5 millioner færre enn tilsvarende kvartal året før.

Nylig kom også nyheten om at selskapet trapper ønsker å redusere antall modeller og vil i stedet fokusere på den øverste klassen. Xperia XZs er en av disse og tidligere i vår tok vi en titt på det superraske kameraet. En test av Xperia XZ Premium er på vei.

Liker du denne saken? Det koster penger å drive avis. Vi setter derfor stor pris på om du støtter ITavisen med et valgfritt beløp på vår Patreon-side.

Xperia Touch
Nedgangen i mobilmarkedet har muligens fått Sony til å vurdere andre prosjekter for å komplementere smarttelefonporteføljen sin, og det er kanskje derfor den lille projektoren Xperia Touch er en del av mobilavdelingen og ikke den som jobber med lyd og bilde. Dog er kanskje prisen litt stiv og bruksområdet litt begrenset til at denne vil ta av med det første.

Annonse


Under Mobile World Congress tidligere i år viste Sony frem Android-projektoren Xperia Touch. Denne gjør hvilken som helst overflate til en «berøringsskjerm» og har blant annet støtte for flerberøring. Teknologien drives av en infrarød sensor og et kamera.

Vi er én av to redaksjoner som har fått mulighet til å teste Xperia Touch. Så, hva syns vi om dette mildt sagt spenstige produktet?

Xperia Touch er liten og kompakt.
Xperia Touch er liten og kompakt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Spesifikasjoner:

  • Operativsystem: Android 7.
  • Lagring og minne: 32 GB og 3 GB.
  • Batteri: Oppgitt til én times bruk ved kontinuerlig videoavspilling.
  • Kontakter: USB-C, HDMI Type-D.
  • Sensorer: Mikrofon, akselerometer, E-kompass, GPS, gyroskop, lyssensor, barometer, temperatur, fuktighet, menneskesensor.
  • Projektorsystem: SXRD-projektorsystem med tre primærfarger og LCD-lukker.
  • Oppløsning: 1366 x 768 piksler.
  • Projektsonsstørrelse: 23–80 tommer.
  • Kilde: Laserdiode.
  • Lysstyrke: 100 lumen.
  • Kontrast: 4000:1.
  • Hovedkamera: 13 megapiksler.
  • Pris: 14 990 kroner.

Har ikke sett noe liknende
– Hva?! Hvordan funker det her? er et spørsmål vi har hørte ofte da vi viste frem projektoren til andre personer.

Vi skjønner at dette og liknende spørsmål dukker opp, for Xperia Touch er ikke et produkt man ser hver dag. Snarere tvert imot.

Xperia Touch er nærmest en Android-smarttelefon som er bygget inn i en prosjektor. Man kan blant annet laste ned apper fra Play Store og ha samtaler via Skype – projektoren har nemlig innebygget kamera, mikrofon og høyttaler. Derimot har den ikke støtte for SIM-kort slik at man kan sende tekstmeldinger og ringe, men det er uansett ikke nødvendig.

Selve designet er enkelt og elegant. Xperia Touch er liten og nett, noe som er en fordel når man skal frakte den med seg. Da er det også godt å vite at projektoren har innebygget batteri slik at man ikke nødvendigvis er nødt til å ha med seg strømforsyningen hvis man for eksempel skal i et kort møte.

På oversiden av enheten sitter strømknappen, et kamera, volumknapper og NFC-sensoren. Ja, du kan med andre ord koble til NFC-kompatible Bluetooth-enheter ved å legge dem oppå Xperia Touch. Bak finner man strømkontakten av typen USB-C, tommel opp for det, og en mikro-HDMI-kontakt.

Projektoren kalibreres automatisk.
Projektoren kalibreres automatisk. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Bord- eller veggmodus
Projektoren har to forskjellige moduser. Man kan projisere bildet utover et bord. Da kan man bruke bordoverflaten som «skjerm». Her ser Sony for seg en rekke bruksområder, deriblant spilling og andre «familieopplevelser». Et av selskapets mål er nemlig å samle familien rundt Xperia Touch i stedet for at de sitter i sofaen og ser ned i hver sin mobiltelefon.

Et interessant bruksområde er å projisere oppskrifter ut på kjøkkenbenken mens man lager mat. Fordelen med dette er at man slipper å tørke av hendene for å sjekke neste steg på oppskriften på smarttelefonen eller nettbrettet.

Selve oppsettet av Xperia Touch er lekende lett. Plugg i den medfølgende strømadapteren og trykk på strømknappen. Projektoren kalibreres automatisk og tilpasser seg overflaten. Dette gjelder også hvis man flytter på den. Vent noen sekunder, og så er den ferdigkalibrert.

Hvis man ikke er fornøyd med fingerregistreringen, er det også mulig å kalibrere manuelt via en medfølgende app. Hvis du husker de gamle smarttelefonene som hadde resestiv skjerm og en liten penn. Da måtte man trykke i hvert hjørne med pennen for å kalibrere skjermen. Omtrent slik fungerer den manuelle kalibreringen for Xperia Touch.

For øyeblikket finnes det et utvalg av Touch-optimaliserte apper i Play Store og Sony forsøker å flere utviklere med på laget.

Veggmodusen kan være ypperlig under møter. Åpne opp PowerPoint-dokumentet ditt og kjør presentasjonen din på hvilken som helst vekk. For best mulig bilde anbefales det å projisere mot en helt flat overflate. Veggene i våre testlokaler har en litt ru og mønstret overflate, noe som forringer kvaliteten på bildet.

Ettersom Bluetooth-støtten er på plass kan man koble til både trådløs mus og tastatur. Dermed kan man i praksis bruke Xperia Touch som en PC-skjerm mens man surfer på nettet eller skriver i Word.

Bildekvaliteten er ikke helt i toppsjiktet.
Bildekvaliteten er ikke helt i toppsjiktet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Spennende konsept
Som nevnt over, blir opplevelsen best når overflaten er hvit og flat. Xperia Touch er ikke den mest lyssterke projektoren så jo mørkere det er i rommet, jo bedre blir bildet. Dog er kvaliteten absolutt tilfredsstillende i opplyst rom der bordet ikke har et direkte lys rettet mot seg.

Flere vil nok stille spørsmål ved oppløsningen på 1633 x 768 piksler, men vår erfaring at det er godt nok til bruksområdene til Touch. Enten det er ved å surfe på nettet, spille spill eller se på video.

Berøringskontrollerne fungerer totalt sett helt greit. For det meste så registrerer Xperia Touch riktig trykk, men altfor ofte skjer det noe helt annet enn det du trykket på. Vi er blitt fortalt at det kommer en oppdatering før lanseringen, og det er godt mulig at berøringen er ytterligere optimalisert da.

Projektoren har støtte for opptil ti fingre berøring slik at man kan bruke de gestene man er vant til fra smarttelefonen. Enten ved å knipe med fingene for å zoome inn på en nettside eller et kart, eller trykke flere steder samtidig når man spiller et spill.

https://www.instagram.com/p/BUes0uXFHHV/?taken-by=itavisen.no

Konklusjon
Xperia Touch er trolig et av de mest unike produktene vi får inn på testbenken i år, og det med rette. Det er spennende å se Sony forsøke seg på noe nytt og vi ser at det er potensial i denne løsningen, men prisen på 15 000 kroner vil virke avskrekkende på mange. Den må betraktelig ned for vi i det hele tatt kan snakke om et produkt som blir «allemannseie».

Vi håper Sony fortsetter å forske på Xperia Touch og teknologien for å se hva som faktisk kan bli mulig, for dette er et produkt som absolutt kommer til å vekke oppsikt fra både vanlige personer og dem med spesiell interesse for IT.

For øyeblikket er vi ikke helt frelst. Først og fremst føler vi at prisen er i det stiveste laget, i tillegg er ikke fingersporingen like nøyaktig som vi ønsker. Vi savner også mer innhold i form av apper og spill som virkelig drar nytte av denne spennende teknologien.

Derfor blir det vanskelig å anbefale Xperia Touch på nåværende tidspunkt, men vi håper at Sony og også andre selskaper forsker videre på denne teknologien.

Annonse