Vi må ærlig si at vi digger designet.
Vi må ærlig si at vi digger designet.

Annonse


TEST: Sonos beviser atter en gang hvorfor de blir sett på som strømmekongen

Sonos er kanskje mest kjent for sine strømmehøyttalere i multiromserien, men har også et hjemmekinosystem i stallen. Playbase er det nyeste produktet i Sonos-systemet.

Vi var til stede da Sonos annonserte Playbase under et arrangement i Oslo i mars. Ifølge selskapet skal høyttaleren fungere like godt til musikk som et hjemmekinoanlegg, noe vi lett kunne skrive under på i vår sniktitt.

Så hva er konklusjonen etter en litt grundigere test?

Liker du denne saken? Det koster penger å drive avis. Vi setter derfor stor pris på om du støtter ITavisen med et valgfritt beløp på vår Patreon-side.

Annonse


Sonos Playbase
Mens tradisjonelle lydplanker som regel plasseres foran TV-en, er Playbase designet til å være en base for TV-en. Den er bygget for å tåle opp til 40 kilo med TV i ti år, fortalte Sonos oss under arrangementet i mars.

Playbase består av seks mellomtoner, tre diskanter og en 5,25-tommers subwoofer. Høyttalerne er pakket inn i en lekkert kabinett som er kun 5,8 centimeter høyt.

Lydplanken kommer i enten svart eller hvit utforming, der vi har testet sistnevnte. Det er en smakssak hvilken folk synes ser best ut, og ofte velger brukerne etter det som matcher med resten av hjemmekinoppsettet, men vi er av den oppfatning av den hvite lydplanken tar seg best ut. Blant annet fordi de fingermerkene og støv ikke blir like synlige som på den svarte.

Fra med en gang man åpner esken, er det tydelig at Playbase er et kvalitetsprodukt. Høyttaleren er med andre solid og velbygd. Designet er også diskré nok til at Playbase glir inn under TV-en uten å «ta for mye plass» på TV-benken. Midt på sitter tre berøringsfølsomme knapper for å styre volum og spill av/pause. På den venstre siden sitter en knapp for manuell tilkobling, mens det er på baksiden man finner tilkoblingene.

I tillegg til strøminntaket, er det også en optisk lydinngang og ethernet-kobling. Mange vil nok kalle mulighetene for begrenset, og spesielt HDMI er noe vi savner. Uansett er det tydelig at strømming ligger i årene til Sonos.

Sonos Playbase er mye større enn tradisjonelle lydplanker.
Sonos Playbase er mye større enn tradisjonelle lydplanker. (Ill.: Tor Fossheim)

Sømløs oppsett
Dette var første gang jeg stiftet bekjentskap med et Sonos-produkt, og jeg ble svært overrasket over hvor glatt oppsettet av høyttaleren – og mot smarttelefonen – gikk. Alt gjøres via appen og er gjort på få strakser. Når høyttaleren er satt opp til førstegangsbruk, er det også lekende lett å koble til nye enheter.

Sonos har god støtte for strømmeapper, og det er ekstra kjekt at man kan styre alt i én og samme app. Logger du på musikktjenesten din, Groove i vårt tilfelle, får du oversikt over all musikken og spillelistene du har lagt til i samlingen din. Har du flere tjenester, kan du søke på tvers av dem etter ny musikk. Smart!

Noen av de støttede musikktjenestene:

  • Apple Music.
  • Spotify.
  • Groove Music.
  • Tidal.
  • Google Play Music.
  • Soundcloud.
  • Deezer.
  • Naptser.

Ettersom det meste styres via appen, følger det ikke med en egen fjernkontroller til Playbase. Dog kan du koble dine eksisterende kontrollere opp mot høyttaleren. For eksempel brukte vi Apple TV-fjernkontrolleren og multimediekontrolleren til Xbox One.

En annen kjekk ting med appen, er funksjonen Trueplay. Ingen stuer er like, og da er det kjekt at man kan kalibrere Playbase etter akkurat din stue. Her er det bare å flytte seg rundt i rommet mens du følger instruksjonene i appen. Trueplay analyserer egenskaper som størrelse på rommet og innredning, plassering av høyttalere og andre ting som kan påvirke lyden.

Vår erfaring er at lydkvaliteten steg minst ett hakk etter å ha kalibrert Playbase via Trueplay, så det er noe vi anbefaler deg å gjøre hvis du har planer om å kjøpe lydplanken.

Playbase kommer også i svart.
Playbase kommer også i svart. (Ill.: Tor Fossheim)

Herlig lydbilde
Så til det viktigste, for hvordan er faktisk lyden? Jo, kort fortalt er den meget god. Lyden er velbalansert slik Sonos er blitt kjent for, med fyldig og god bass – og det selv uten ekstra subwoofer. Sett ut ifra utformingen til høyttaleren, er bassen vi blir servert mildt sagt imponerende. Det vil si at selv om du kan koble til en ekstra subwoofer, er det absolutt ikke noe du trenger.

Kobler man for eksempel til Sonos’ subwoofer, blir bassen sendt via disse- Ønsker du kringlyd, kan du få til det ved å koble til høyttalere fra Sonos’ sortiment.

Foruten god og velbalansert lyd og solid bass, leverer Playbase et bredt og dynamisk lydbilde. Høyttaleren kan også skilte med klare og tydelige dialoger.

Filmtittere vil kanskje irritere seg over at støtte for DTS ikke er på plass, noe Sonos forklarer med at de fleste strømmetjenestene ikke bruker det og at de sikter seg inn på et bredere marked.

Det er ikke altfor mange tilkoblingsmuligheter.
Det er ikke altfor mange tilkoblingsmuligheter. (Ill.: Tor Fossheim)

Konklusjon
Playbase er det siste tilskuddet i porteføljen til Sonos og jeg må si meg svært fornøyd med hva høyttaleren – eller lydplanken om du vil – leverer. Selve oppsettet er lekende lett og gjort på 1–2–3, og det er tilsvarende enkelt å legge til nye enheter og Sonos-høyttalere i ditt eksisterende system.

Lyden er helt toppers enten du ser på action, en film/serie med mye dialog eller fyrer opp noe musikk du syns er fengende. Playbase leverer godt uansett.

Dog er jeg litt usikker på om lydplanken er for alle. Først og fremst er det flere filmentusiaster som vil ergre seg over mangelen på HDMI og DTS. I tillegg vil prisen på 7000 kroner kan virke litt i overkant for de fleste, men har du allerede et Sonos-system med noen av de frittstående strømmehøyttalerne føler jeg at Playbase vil være et meget godt supplement til oppsettet ditt.

For undertegnede var Playbase det første møtet med Sonos og jeg kan absolutt slå fast at det gav mersmak.

Karakter: 8/10.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse