Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Microsoft er irriterte på at verden ikke klarer å legge fra seg XP, og på brukerne som ikke oppdaterer. (Ill.: Microsoft)

Microsoft skylder på brukerne etter WannaCry-krisen: – Dere må oppdatere!

– Vi tettet hullet for to måneder siden.

Brad Smith, Microsoft President og “Chief Legal Officer”, skylder på NSA og brukerne etter WannaCry-trojaneren rammet hele verden og som kan blusse opp igjen.

Skylder på amerikanske sikkerhetsmyndigheter og kundene
Til amerikanske NPR forklarer Smith at WannaCry ble lappet av selskapet for to måneder siden, men siden brukerne ikke oppgraderer Windows-versjonene sine hyppig nok, så fikk den nok maskiner skadevaren til å spre seg ytterligere og ende i en liten krise.

“Vi er nødt til å gjøre det så lett som mulig for brukerne å oppdatere systemene sine, deretter må kundene installere oppdateringene”, forklarer en offensiv Smith.

Microsoft har lenge prøvd å stagge bruk av Windows XP i verden, men det har vist seg å være vanskelig, og OS-et har til og med økt i visse kvartaler.

Uansett endte Microsoft med å rulle ut en oppdatering for XP for å lappe hullet som gjorde WannaCry mulig.

– Like gammeldags som iPod
Morsomt nok endte Smith med å plassere iPod og iPhone på tidslinjen for å minne folk på hvor gammel XP er og at de bør forlate OS-et:

“Det er verdt å huske at Windows XP ikke bare ble lansert seks år før iPhone 1, men OS-et kom ut to måneder før den første iPod-modellen. Tenk på hvor gammeldags det føles ut i dag”.

Hva angår selve angrepet kan Nord-Korea ha hatt noe med det å gjøre melder BBC i dag, men teknikkene stammer fra NSA.

Smith mener dessuten at NSA og lignende organiasjoner bør ha plikt til å avsløre ovenfor selskapet Microsoft, når de støter på hull som kan misbrukes som vi har sett med WannaCry.

 

Kilde:
NPR

Stikkord: Microsoft, sikkerhet, windows10