Dette logget skjermen om de som passerte forbi Peppes Pizza på Oslo S, men nå er kameraet borte.
Dette logget skjermen om de som passerte forbi Peppes Pizza på Oslo S, men nå er kameraet borte.

Annonse


Peppes Pizza-skjermen analyserte de som så på – nå er kameraet borte

Etter DinSides avsløringer denne uken har Peppes’ reklameleverandør ProntoTV tatt vekk kameraet som registrerte hvem det var som så på skjermen deres.

Skjermen vet mye om hvem som ser på
Den spesielle reklameskjermen ble oppdaget av reddit-brukeren forsaken75, også kjent som ingeniøren Jeff Newman, da den uventet kræsjet og viste innholdet i loggen.

– Når jeg nærmet meg skjermen for å ta et bilde, begynte skjermen å rulle med den generiske informasjonen min, skriver han på Reddit, – At jeg er en ung mann, med briller, hvor jeg så hen, om jeg smilte, og i så fal hvor mye.

– Formålet med den orginale posten min på Facebook var å påpeke dette for folk som kanskje ikke vet at denne demografiske informasjonen blir samlet om dem ved bare å gå bort til og å se på en reklame, forsetter han.

Annonse


Peppes-skjermen viste med andre ord i et utisliktet øyeblikk hvordan PCen som styrer skjermen loggførte folk som passerte den – som ung voksen mann eller ung voksen kvinne, sammen med tall for å vise hvor lenge de hadde sett på skjermen.

Viser forskjellig reklame til forskjellige kjønn
Denne informasjonen skulle så brukes til å vise forskjellige reklamer til forskjellige kjønn, som for eksempel lettere og sunnere mat til kvinner og kjøttretter til menn.

Dette fikk DinSide til å undersøke nærmere, og de oppdaget en hel liten vitenskap bak å kartlegge de som ser på reklameskilt.

Blant annet kan kamerasystemet Kairos brukes til å analysere ansikter og finne ut om alder, kjønn og rasegruppe. De merker også oppmerksomheten din, som hvor lenge du har sett på reklameskjermen.

Stor sjanse for at det ikke er tillatt
Dette er imidlertid ikke uproblematisk, i følge Datatilsynet, som viser til strenge regler for kameraovervåking.

– Brukes et kamera som innsamlignsmekaniske til vurdering av mennesker, mener vi at regelverket for kameraovervåking i stor grad vil gjelde, sier Seniorrådgiver Stian D. Kringlebotn til DinSide. – Og forstås dette som kameraovervåking, er sjansene store for at Peppes-skiltet ikke er tillatt, fortsetter han.

Etter Dinsides sak om kameraet, har det nå imidlertid blitt tatt ned.

Kilder
Reddit
DinSide
DinSide 2

Annonse