WhatsApp er en av tjenestene som kan bli rammet av det nye lovforslaget.
WhatsApp er en av tjenestene som kan bli rammet av det nye lovforslaget.

Britiske myndigheter vil omgå krypteringer i lynmeldingsapper

Mobiloperatører i Storbritannia kan bli tvunget til å dele kundenes kommunikasjon, og det selv om den er kryptert.

Vil ha tilgang til kryptert kommunikasjon
Det kommer frem i et utkast til et nytt lovforslag som organisasjonen Open Right Groups har kommet over. Fra før av er operatørene nødt til å gi fra seg kundenes metadata som inkluderer informasjon om hvem som kontakter hvem og hvor og når.

I det nye forslaget går delingen enda dypere. Operatørene kan bli nødt til å modifisere sine systemer slik at de, på begjæring fra myndighetene, må gi fra seg selve kommunikasjonen. Dette inkluderer kryptert kommunikasjon via apper som Telegram og WhatsApp.

Er skeptiske
Open Rights Group frykter at dersom britiske myndigheter kommer til å tvinge selskapene til å implementere bakdører eller andre liknende svakheter i sine tjenester, kan dette bli utnyttet av andre.

«Disse reglene vil rettes mot selskaper som WhatsApp for å begrense deres kryptering. Reguleringen vil gjøre kravene (innenriksminister) Amber Rudd  har satt for å motarbeide ende-til-ende-kryptering, til en realitet. Men hvis dette blir brukt, blir det gjort i hemmelighet», sier Jim Killock, sjef for Open Rights Group, til IDG News.

– Helt uakseptabelt
Senest i slutten av mars beskrev den britiske innenriksministeren, Amber Rudd, det som «fullstendig uakseptabelt» at myndighetene ikke har tilgang til å lese meldinger på tjenester med ende-til-ende-kryptering.

– Vi må være trygge på at selskaper som WhatsApp, og mange andre med dem, ikke gir terrorister en trygg havn der de kan kommunisere med hverandre uten at noen får tilgang til meldingene deres, sa hun da til Daily Telegraph.

Lovforslaget kan leses i sin helhet her.

 

Kilder:
IDG,
Mobile World Live