Uber etterforsker for bruken av Greyball.
Uber etterforsker for bruken av Greyball.

Uber brukte verktøy for å lure politiet – nå blir bruken etterforsket

I mars kom det frem at Uber bruker et verktøy hvis hensikt er å lure politiet i de landene tjenesten ikke er lovlig i.

Blir etterforsket i USA
Nå melder Reuters at det amerikanske justisdepartementet på bakgrunn av dette har startet etterforskning av selskapet.

«Greyball» er navnet på verktøyet som blant annet viser falsk informasjon i Uber-appen om hvor biler befinner seg, og den skal ha vært i bruk siden 2014.

Reuters skriver at etterforskningen kan bli et alvorlig problem for selskapet som for øyeblikket står overfor flere juridiske saker.

Stanset bruken
Da verktøyet «Greyball» ble kjent, sa Uber at det var til «for å nekte forespørsler fra brukere som misbruker våre regler, uansett om det er folk som prøver å fysisk angripe våre sjåfører, konkurrenter som prøver å stoppe driften vår, eller utfordrere som samarbeider med myndighetene i hemmelige operasjoner som har til formål å lure sjåførene våre».

Etter avsløringen på punktet om å omgå lovens lange arm, endret Uber tonen i et nytt blogginnlegg og stanset bruken av verktøyet.

– Vi har startet en undersøkelse av de forskjellige måtene denne teknologien har blitt brukt på, står det der.

– I tillegg har vi eksplisitt forbudt å bruke dette målrettet mot lokale myndigheter fremover. Gitt måten systemene våre er konfigurert på, vil det ta litt tid før dette forbudet trer i effekt, skrev Joe Sullivan, som er Chief Security Officer i Uber.

 

Kilde:
Reuters