Det nasjonale kinesiske leksikonet skal på nett - og målet er å slå Wikipedia.
Det nasjonale kinesiske leksikonet skal på nett - og målet er å slå Wikipedia.

20 000 kinesere skal lage egen Wikipedia-konkurrent

Kina har hentet inn tusenvis av forfattere for å lage en nettversjon av det nasjonale leksikonet sitt, som skal komme på nettet neste år for å konkurrere med den kinesiske versjonen av Wikipedia.

Digital bok av “alt”
Den tredje utgaven av det kinesiske nasjonale leksikonet skal bli landet første digitale bok av “alt,” og vil ha mer 300 000 oppføringer på omtrent tusen ord hver, som vil gjøre det dobbelt så stort som Encyclopaedia Britannica og omtrent like stort som den kinesiske utgaven av Wikipedia, skriver South China Morning Post.

– Det kinesiske leksikonet er ikke en bok, men en Kinesisk mur av kultur, sier Yang Muzhi, som er sjefsredaktøren for prosjektet.

Overvåket av regjeringen
Tilgangen til Wikipedia er delvis stengt i Kina, der brukere kan lese de fleste artiklene som vitenskap og teknologi, mens søk etter “Dalai Lama” eller “Xi Jinping” fører til at forbindelsen blir brutt.

Det nasjonale kinesiske leksikonet ble unnfanget sent på 1970-tallet, og den første utgaven var klar i 1993. Leksikonet inneholder arbeid fra hundrevis av vitenskapsfolk, historikere og andre forfattere.

Leksikonet er derimot betalt for og overvåket av den kinesiske regjeringen, som har ført til enkelte “unnlatelser og forvengninger,” med politiske motiver, skriver SCMP.

Skal overgå Wikipedia
Det er i hvert fall ingenting i veien med ambisjonene til redaktøren, som ikke bare ser på Wikipedia som en konkurrent, men en konkurrent de har planer om å slå:

– Vi har det største, høykvalitets forfatterteamet i verden… og målet er ikke å ta igjen, men å forbipassere Wikipedia, sier Yang Muzhi.

Kilder
South China Morning Post
Ars Technica