Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Intels nye Optane-minne skal ilgge et sted mellom flash og RAM i ytelse, og det beholder data når strømmen er slått av. (Ill.: Intel)

Intel er klare med det første superraske Optane/SSD-produktet

Raskere enn alt annet der ute nå.

Intel og Microns samarbeide om 3D Xpoint, nå kalt Optane, -teknologien har vart siden 2012, og nå er det første produktet basert på den ute.

Raskere enn flash og bevarer data
Intels Optane SSD DC P4800X-enhet er på 375 GB og ventes solgt mest til enterprise-markedet med en stiv prislapp på 1520 dollar – eller ca. 12 000 kroner.

Det nye kortet kjører på PCIe-bussen og bruker den samme NVMe-standarden for overføring av data som mange av de raskeste flash-diskene på markedet i dag.

Fordelen med Optane-teknologien skal være at det er betraktelig raskere enn flash-minne, og fordelen mot RAM er at den er også ikke-volatil, som gjør at den kan fungere som en harddisk og bevarer dataene når strømmen er slått av.

Betraktelig dyrere
Optane-minnet er også fire ganger så tettpakket som flash, så det skal i teorien få plass til mye mer på samme område og muligens bli billigere produsere etter hvert.

Det er imidlertid enn så lenge betraktelig dyrere enn flash, og det er ikke forventet at teknologien vil gå ned i pris med det aller første.

Får godkjent-stempel
Ifølge Anandtech, som har fått tilgang til en Intel-server med minnet installert, er Optane ganske enkelt det raskeste minnet der ute hvis du er på jakt etter lav forsinkelse og høy skrive/lesehastighet, men minnet er ikke raskest i alle testene de har kjørt det gjennom.

Som et første produkt av en helt ny teknologi får kortet imidlertid mer enn godkjent karakter.

Du kan lese Anandtechs test her.

Kilder
The Verge
Intel
Anandtech

Stikkord: intel, lagring, optane