Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Google har rullet ut faktasjekkeren sin i hele verden

Er nå også i søk.

Det var tidlig i februar det ble kjent at Google, såvel som Facebook, har avtaler med Snopes og en rekke aviser om å faktasjekke nettnyheter og påstander.

Rulles ut til hele verden inkludert søk
Tjenesten var først å finne i Storbritannia og USA og kun i nyhetsdelen av Google, men nå rulles tjenesten ut til alle land, inkludert Google-søket.

Det er fra før av kjent at Google i samarbeid med Jigsaw (som også automatiserer jakten på det de mener er falske nyheter) også automatisk skal moderere kommentarfeltene på nettet, noe som ikke kommer til å skje hos ITavisen.

Google påstår at faktasjekken kun dukker opp når de mener at de er helt sikre på å kunne gi et korrekt svar.

Må godkjennes av Google
Blant annet merkes innhold som er ment som satire, som nettopp det, men det er krav for å kunne bli med:

«Kun publisister som algoritmisk er bestemt til å være en autorativ kilde til informasjon vil kvalifisere», forklarer Google, og lenker til Google News Publisher-kriteriene for faktasjekking.

Google tar avstand fra resultatene
Hva med medier som er med på ordningen ender med å mene forskjellige ting?

«Disse faktasjekkene er ikke Googles og presenteres slik at folk kan gjøre opp sin egen mening. Selv om forskjellige konklusjoner kan trekkes om et tema, mener vi det likevel er nyttig for folk å forstå graden av konsensus i forhold til en bestemt påstand og ha klar informasjon om hvilke kilder som er enige.»

 

Kilde:
Google

Stikkord: Google, politikk, ytringsfrihet