Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk æren av å starte den første 5G-testen på norsk jord.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk æren av å starte den første 5G-testen på norsk jord.

Annonse


Telenor tester 5G for første gang i Norge

Under et arrangement på Fornebu i dag kunne Telenor i samarbeid med Huawei for første gang demonstrere 5G-nettverket i Norge. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet var også til stede for å bevitne hendelsen.

Det var samferdselsministeren selv som fikk æren av å starte testen.

– Fundamentet for all digital kommunikasjon
Sammen vil de to selskapene teste og utvikle 5G-nettet før det er klart til bruk i Norge rundt 2020, melder Telenor i en pressemelding.

– 5G vil bli fundamentet for all digital kommunikasjon og er en fleksibel verktøykasse for digitalisering av samfunnet. Norge er et viktig testlaboratorium for å lykkes med ny teknologi, og med dagens test har vi tatt et viktig steg for å bygge den digitale framtiden i land hvor Telenor opererer, sier konsernsjef Sigve Brekke i pressemeldingen.

Annonse
Tidligere i år hanket mobiloperatøren inn kirurgen Naeem Zahid. Nå er han e-helseekspert i selskapet, og i dag fortalte han hvordan en 5G-støttet robot kan redde liv med millimeterpresis kirurgi og stille diagnoser på pasienter på et blunk.

Naeem Zahid er kirurg og e-helseekspert i Telenor.
Naeem Zahid er kirurg og e-helseekspert i Telenor. (Ill.: Telenor)

Dypdykk: Alt du trenger å vite om 5G.

70 gigabit per sekund
5G skal også hjelpe til med å øke lønnsomheten i fiskerinæringen. Dette ved hjelp av avanserte sensorer og bildeanalyser som er i stand til å overvåke hver enkel fisk og på den måten oppdage fisk som er smittet av for eksempel lus, forklarer Telenor.

Ettersom det kommende mobilnettverket tilbyr ekstreme hastigheter, svært lav forsinkelse (latency) og er svært pålitelighet, mener Telenor at i fremtiden vil «alt» kunne kobles til 5G. På den måten får du og hjemmet ditt støtte for allslags smarte løsninger.

Testene i dag viste en nedlastinghastighet på over 70 gigabit per sekund. Det er rundt 700 ganger det 4G klarer å levere.

– Det er slik at 5G på langt nær er standardisert, vi er i en tidlig fase, derfor ekstra stas at vi allerede nå kan demonstrere 5G. Hele mobilverdenen presser på for å få standardene på plass i regi av organisasjonen 3GPP, og Telenor er her en sentral spiller, vi er og skal være en drivende kraft innen 5G, sier konserndirektør Berit Svendsen i pressemeldingen.

 

Kilder:
Telenor,
E24

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse