Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Én uke med Surface Book gav absolutt mersmak. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Sniktitt: Vi har testet Surface Book, og nå er batterilevetiden mange timer bedre

Dette mener vi etter én uke med Windows 10-flaggskipet.

Det føles nesten litt rart når jeg sitter her i fanget med en Surface Book og skriver denne sniktitten. Nesten 1,5 år etter at den ble tilgjengelig i USA. Hvorfor tok det egentlig så lang tid?

Microsoft Surface Book
Interessen for Surface Book blant dere lesere her enorm, og den seneste tiden har vi nærmest daglig mottatt e-poster fra dere om spørsmål når den kommer eller lenking til nettbutikker som har den på vei inn i sortimentet. Vel, nå kan dere puste lettet ut. Ventetiden er snart over.

Modellen jeg sitter med nå er en Intel i5 med 128 GB lagringsplass og 8 GB minne. Dette er innstegsmodellen som koster 15 999 kroner. Årsaken til at vi ikke har en Performance Base-utgave på testbenken, er at de ikke er kommet til Norge ennå. Så sniktitten skrives på i5-utgaven, mens selve testen gjøres på en av toppmodellene.

Mange av dere har stilt spørsmål om batteriet – med rette. Da redaktør Trond Bie testet Surface Book for et drøyt år siden, omtalte han den som «dette kunne vært min ultimate bærbare». Det eneste som hindret han fra å beholde den var batteritiden. Heldigvis har det skjedd mye siden den gang og Microsoft har nærmest sluppet månedlige fastvareoppdateringen for å fikse de omfattende problemene.

Mer om batteriet litt senere.

Surface Book med sitt unike hengsel.
Surface Book med sitt unike hengsel.

Byggekvalitet i Mac-klasse
Først kan vi se litt på designet. Jeg ble faktisk litt overrasket over hvor solid Surface Book føles og hvor god byggekvaliteten er. Microsoft har lagt Surface-serien i premium-segmentet og på byggekvaliteten leverer de absolutt.

Selve basen består av batteriet og I/O-enheter som to USB-kontakter, én miniDisplayPort, SD-kortleser og ladekontakten. I nettbrettdelen sitter det meste av maskinvare. Her finner vi også lydutgangen, strømknapp og volumtastene. Rundt sidene sitter det en smal luftestripe for å slippe ut varmen. Den venstre siden er også magnetisk slik at man kan feste den medfølgende Surface Pen til skjermen når den ikke er i bruk.

Man kan forresten ikke skrive om Surface Book uten å nevne det spesielle hengselet. Det er faktisk helt unikt og gir PC-en et friskt utseende. Dog fører designet til at det blir en viss glipp mellom base og skjerm noe som ikke nødvendigvis er en god ting. Enn så lenge har jeg ikke hatt noen problemer på den fronten.

Surface Pen følger med.
Surface Pen følger med.

Solid tastatur, god ytelse
Det er ytterligere tre ting jeg ønsker å ta for meg i denne korte sniktitten. Først har vi tastaturet og styreflaten. Begge fungerer helt utmerket. Både Bie og jeg har skrytt mye av MacBook (Pro)-tastaturet, men jeg føler at Microsoft har gjort en minst like god jobb som Apple på dette området. Dette er selvsagt en smakssak og det kan tenkes at du ikke synes like godt om det. Er det én ting jeg savner med tastaturet er det dedikerte taster for å styre lysstyrken. I stedet må dette gjøres via Handlingssenteret. Oppdatert: Dette kan gjøres med Shift + Fn + Delete/Tilbaketasten.

Styreflaten – av typen Precision Touchpad – er av glass, glatt og meget responsiv. Igjen blir det naturlig å sammenligne med MacBook som jo er i en klasse for seg på den fronten. Begge er i toppklasse, for å si det slik.

Ting nummer to er ytelsen som er svært tilfredsstillende, selv på innstegsmodellen. Nå snakker vi om en PC til 16 000 kroner, så en kan jo mene at dette bare skulle mangle. Dog er Windows 10 et operativsystem som yter svært godt selv på svakere maskinvare, men det er jo interessant å se hvor bra opplevelsen kan bli når Microsoft styrer både maskinvare og programvare.

Så langt har jeg ikke opplevd at Surface Book blir spesielt varm. Nå har jeg i hovedsak brukt den til arbeid og ikke noe som krever altfor mye av prosessoren. Når vi får inn modellen med dedikert grafikkort skal vi stressteste den litt nærmere. Viftene er heller ikke spesielt aktive og Surface Book er for det meste svært stillegående.

Tasturet er helt i toppsjiktet.
Tasturet er helt i toppsjiktet.

Hva med batteriet?
Til slutt er det batteritiden da som kanskje er det mest stilte spørsmålet. Nå har jeg kun hatt Surface Book i seks dager så det er altfor tidlig å si hvor bra eller dårlig den faktisk er. Jeg kjørte den gjennom batteritesten (Home) i PC Mark 8. Her klarte den 5 timer og 30 minutter noe som er det høyeste vi har sett fra en PC så langt. Yoga 900s klarte riktignok en drøy time mer, men dette er også en maskin med litt andre spesifikasjoner.

Når det gjelder praktisk bruk til arbeid sa Surface Book stopp etter 7 timer og 40 minutter. Nå er det ikke slik at man sitter konstant ved PC-en i løpet av en arbeidsdag, så jeg tror at 6 timer og 40 minutter er et mer realistisk tall på faktisk bruk. Noe jeg mener er svært så godkjent.

Microsofts tall er ni timer videoavspilling, men ettersom det er sjelden man bruker en PC på den måten føler jeg det er litt unødvendig å kjøre gjennom en slik videotest.

Foreløpige tanker
Surface Book er en meget spennende og unik PC, det er det ingen tvil om. Microsoft inntok markedet for PC-maskinvare med de første Surface-brettene i 2012, og selskapet har vært med på å forme bransjen siden den tid.

Book er Microsofts første bærbare og her har de levert svært godt. Faktisk virker den per nå som selve malen på hvor bra en Windows 10-PC kan bli. Prisen er (dessverre) også deretter.

Dere som har fulgt med på ITavisen den seneste tiden, har sikkert fått med dere at undertegnede er på bærbar PC-jakt. Én uke med Surface Book har plassert den noen hakk høyere på ønskelisten, selv om den mangler for eksempel USB-C-kontakter.

Dette var kort om Surface Book. Vi kommer tilbake med en fyldigere test så fort vi føler vi har testet Performance Base godt nok.

Stikkord: Microsoft, sniktitt, surface