Sunway Taihulight er det man vil kalle en supercomputer. Fremtidens super-PC-er kan være i mye mindre formfaktor.
Sunway Taihulight er det man vil kalle en supercomputer. Fremtidens super-PC-er kan være i mye mindre formfaktor.

Annonse


Laserforskning baner vei for PC-er som er 100 000 ganger raskere enn dagens

Forskere ved University of Michigan forklarer i publikasjonen Nature Photonics hvordan de arbeider med det de omtaler som «lysbølge»-datamaskiner.

Forflytter elektroner på en raskere måte
Disse kan blir fremtidens PC-er og benytter seg av superraske laserimpulser for å flytte elektroner rundt. Forskerne bruker «gallium selenide»-krystaller som halvledere og lyser femtosecondlaserstråler inn i den.

De forklarer at elektroner beveger seg sakte i dagens elektronikk. Elektronene skumper borti hverandre og avgir energi i form av varme. Dette er ikke tilfellet med «lysbølge»-elektronikk som flytter seg så raskt at de ikke lenger skumper borti hverandre, noe som gjør det bedre egnet for prosessering og også å flytte energi rundt på en effektiv måte.

Lysbølgeelektronikk
Forskergruppen demonstrerte at data fra pulsene som spretter rundt og blir absorbert, kan slippes ut inne i krystallen, og også opprette og lese kvantemekaniske effekter. De tror at dette kan være en måte å bygge kvantedatamaskiner på.

Annonse


«For eksempel: her klarte vi å starte ett elektron samtidig via to eksistajonsveier som vanligvis ikke er mulig. Den ekte kvantumeffekten kan ses i femtosecondpulser som nye, kontrollerbare, vibrasjonsfrekvenser og retninger. Dette er naturligvis grunnleggende fysikk. Med de samme ideene kan man optimalisere kjemiske reaksjoner. De kan få nye måter å lagre informasjon på eller overføre informasjon sikkert gjennom kvantumkryptografi», forklarer Mackillo Kira, en av forskerne.

For øyeblikket befinner vi oss noen år unna de superraske PC-ene som forskes på, men denne forskningen kan være et viktig sted i den retningen.

 

Kilde:
University of Michigan

Annonse