Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Hvis vi beskatter roboter, kan vi finansiere at menneskelige arbeidere kan gjøre samfunnsnyttige jobber, mener bill Gates. (Ill.: Microsoft)

Bill Gates: – Vi burde skattelegge roboter som mennesker

Kan finansiere samfunnstilbud.

Bill Gates sier at samfunnet kan komme bedre ut av det hvis vi skattelegger roboter som tar jobber fra mennesker, i et intervjuv med Quartz

Gir rom for pleie og omsorg
Gates sier at roboter i det store og hele er gode ting, som kan gjøre rom for flere arbeidere i pleie og omsorg, gi oss lavere elevtall i skoleklasser og så videre:

– Alle disse er arbeidsplasser der menneskelig empati og forståelse er rimelig unikt, og vi har en stor mangel på folk i disse yrkene, sier han.

Vanskelig å finansiere uten skatter
Det er bare ett problem – og det er finansieringen, sier Gates:

– Hvis en menneskelig arbeider nå tjener omtrent 400 000 kroner på å gjøre en jobb i en fabrikk, blir disse pengene beskattet og blir gjenstand for avgifter og så videre, sier han i videoen.

– Hvis en robot kommer inn og gjør den samme jobben, kunne man tenke seg at vi ville beskatte roboten på et lignende nivå.

Må opprettholde dagens nivå
At samfunnet kan gavnes av at det blir mer arbeidskraft til pleie- og omsorgsyrker og i skolen, betinger også at skatttenivået opprettholdes, mener Bill Gates:

– Du kan ikke bare gi opp den skatteinntekten, fordi det er denne som går til å finansiere dette nivået med menneskelige arbeidere, sier han.

Han mener at skattepengene kan komme fra selskaper som tjener penger på å slippe å betale for menneskelige arbeidere, eller som en skatt fra robotselskapene – som han mener ikke vil motsette seg dette alt for mye.

Roboter tar 50 prosent av jobbene
I følge en en McKinsey-rapport fra januar 2017, vil man kunne erstatte omtrent 50 prosent av dagens jobber med maskiner og roboter med eksisterende teknologi, skriver Recode

Dette utgjør omtrent 16 billioner dollar i lønninger over hele verden, og vil skje i løpet av 2055, pluss/minus tyve år.

Her kan du se intervjuvet med Bill Gates:

Kilder
Quartz
Recode

Stikkord: roboter, samfunn