Denne uken skal München avgjøre om de heller skal gå for Windows 10.
Denne uken skal München avgjøre om de heller skal gå for Windows 10.

Annonse


«Linux-byen» går for Windows 10

München er ofte kjent som en Linux-foregangsby, snart kan en æra være over.

Går for Windows 10
Nå har bystyret blitt enige om å gå over til Windows 10 innen 2021. Det neste steget for administrasjonen blir å finne ut av hvor lang tid det vil ta og hvor mye det vil koste å installere Microsofts nyeste operativsystem for de kommuneansatte.

Når det er gjort vil bystyret stemmer over om de ønsker å erstatte LiMux, den tilpassede Ubuntu-baserte Linux-versjonen. Å bruke «markedstandarder» for å sørge for «den beste kompatibiliteten» med ekstern og intern programvare er en av årsakene til at de ønsker å gå over til Windows.

Dr. Florian Roth, lederen av Die Grünen (De Grønne) i München, er en stor motstander av å droppe Linux. Selv om avgjørelsen fortsatt ikke er endelig, tror han at slaget er tapt.

Annonse


«Den endelige avgjørelsen blir tatt senere, men det er en formell avgjørelse. Det er kun da vi vet alt om kostnadene at vi vil stemme imot, men retningen forblir den samme», heter det i en uttalelse fra Die Grünen-lederen.

Endelig avgjørelse er ikke tatt
Petra Leimer, ved borgermesterens kontor, uttaler at bystyret ikke har godkjent helt at byttet til Windows, men Mattias Kirschner, president for Free Software Foundation Europe, sier at det er veldig tydelig hva bystyret ønsker.

Byråds- og Pirate Party-medlem, Thomas Ranft, mener at LiMux blir holdt ansvarlig for en rekke urelaterte IT-problemer,

«Det er en virkelig trist dag. Vi har ikke et programvareproblem i München, vi har et problem med IT-strukturen», uttaler han.

Ifølge en studie utført av Accenture vil kostnadene for byttet være på en engangssum på 6 millioner euro, drøyt 50 millioner kroner, og 1 million euro, snaut 9 millioner kroner, i året i lisenskostnader.

Hevdet at de ansatte led
I 2014 uttalte varaordfører Josef Schmid at de ansatte lider etter overgang til Linux. De ti årene med Linux hadde skapt så mye trøbbel at Schmid ville kalle inn eksperter for å foreta en vurdering av fordeler, ulemper og kostnader ved å gå tilbake til programvare fra gode, gamle Microsoft.

– Uansett må vi endre på dette. Overalt der jeg kommer, får jeg bekreftet at de ansatte lider. Hvis ekspertene anbefaler en tilbakegang til Windows, skal jeg ikke motsette meg dette, sa varaordføreren den gangen.

 

Kilde:
ZDNet

Annonse