Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Neste år kan du følge karrieren til denne advokaten når du er på ferie i EU. (Ill.: Netflix)

EU river ned de digitale grensene – neste år kan du ta med deg Netflix på ferie

De nye reglene gjelder også for sport, musikkstrømming og TV-spill.

Svenske IDG skriver i dag at EU-kommisjonen, ministerrådet og parlamentet har blitt enig om nye georegler.

River ned de digitale grensene
Kort fortalt betyr dette at EU-borgerne kan bruke Netflix-kontoen sin på ferie i et annen EU-land, fra og med 2018. Det gjelder ikke bare Netflix, også andre betalingstjenester som ViaPlay og Spotify påvirkes av de nye reglene.

– Dette er et nytt og viktig steg mot å rive ned grensene for det digitale markedet, heter det i en uttalelse fra Andrus Ansip i EU-kommisjonen.

Geoblokkering har vært oppe for diskusjon i EU i lang tid, og er en del av kommisjonens digitale strategi. En utenlandsreise skal ikke stå i veien, som IDG skriver. Lovene skal gjelde alt fra filmer, TV-serier, sportsbegivenheter, e-bøker, videospill og musikktjenester.

Et krav for betalte tjenester
Dog er ikke dette uten begrensinger. For eksempel vil ikke en spanjol kunne opprette en konto i Italia og bruke tjenesten uhindret. Det er usikkert hvordan EU vil håndtere dette, men det kan være snakk om restriksjoner basert på antall dager.

Til VG uttrykte TV 2 nylig bekymring for at norske fotballtilhengere utnytter et smutthull til å se Premier League med norsk ViaPlay-konto. Smutthullet gjør at norske brukere kan bruke den svenske ViaPlay til å se engelsk fotball. Årsaken til at nordmenn velger denne løsningen, er fordi prisen er mye lavere i Sverige.

Fri strømming skal kun være et krav for betalte tjenester, det vil si at gratisalternativer som BBC (og muligens NRK) ikke påvirkers av dette.

Så langt er det usikkert om endringen også vil gjelde for nordmenn.

 

Kilde:
IDG

Stikkord: eu, strømming