Palmer Luckey, Brandan Iribe og Oculus må betale Zenimax 500 millioner dollar.
Palmer Luckey, Brandan Iribe og Oculus må betale Zenimax 500 millioner dollar.

Annonse


Oculus dømt til å betale over 4 milliarder kroner til id Software-eieren som vurderer å forby salget av Rift

Facebook-eide Oculus må betale 500 millioner dollar til spillselskapet som blant annet eier Doom-skaper id Software og Bethesda Softworks.

Grunnleggerne tapte
Oculus ble ikke dømt for å underslå forretningshemmeligheter som ZeniMax prøvde å vinne på, men juryen fant at Oculus-grunnlegger Palmer Luckey brøt en NDA (Non Disclosure Agreement), for det må Oculus betale 200 millioner dollar og 50 millioner dollar for å brudd på opphavsretten.

Oculus og grunnlegger Luckey må begge betale 50 millioner dollar for falsk opphavs-betegnelse, mens Oculus-medgrunnlegger Brendan Iribe må betale 150 millioner dollar.

Zenimax håpet på til sammen 6 milliarder dollar i kompensasjon, så 500 millioner dollar er ikke seieren de håpet på, men får de til en midlertidig forføyning på VR-hodesettet til Oculus, altså salgsstopp, vil nok det glede dem.

Annonse


ZeniMax forklarer til Polygon at de i lys av seieren vurderer å prøve å stoppe salget av Rift, i hvert fall en periode.

Carmack også innblandet
Programmeringslegende John Carmack har også vært innblandet i saken. Luckey ble innkalt som vitne for å tilbakevise at han ikke var i stand til å å skape Rift på egenhånd, og at han trengte hjelp fra Wolftenstein, Doom og Quake-skapern:

«Ifølge ZeniMax har John Carmack, tidligere sjef i id Software, vært en viktig del for Oculus’ fremskritt på VR-fronten. De hevder også at Palmer Luckey, grunnleggeren av VR-kjempen, var en «hobbyentusiast». At han har utviklet Rift på egen hånd, omtales av dem som «ren fantasi», meldte vi 30. januar i år.

Videre skrev vi at:

«Oculus, på sin side, hevder at undersøkelser utført av kriminaleksperter ikke viser noen tegn på at selskapets kode består av elementer som er blitt kopiert. Carmack sa i retten at Oculus ikke har hentet noe fra kildekoden til Doom 3, noe som også bekreftes av ingeniører i selskapet.»

Mark Zuckerberg har også avgitt vitnemål i retten. Da hevdet han at han ikke hadde hørt om ZeniMax.» Zuckerberg som kjøpte Oculus veldig fort n

Dette har Oculus å meddele etter tapet
«Hjertet i denne saken er om Oculus stjal ZeniMax sine forretningsideer, og det fant juryen uten tvil at vi ikke gjorde.

Vi er skuffet over utfallet i saken, men vi gir ikke opp. Oculus-produkter er bygget med Oculus-teknologi. Vår forpliktelse til langsiktig suksess for VR-plattformen er ikke endret, og hele teamet vil fortsette det arbeidet de har gjort siden dag én: Å utvikle VR-teknologi som vil forandre måten folk samhandler og kommuniserer på.»

 

Kilde:
Polygon

Annonse