Programmet som skulle få Internett-tibydere til å senke hastigheten til aktive fildelere er nå avsluttet i USA uten at de ser ut til å ha oppnådd stort.
Programmet som skulle få Internett-tibydere til å senke hastigheten til aktive fildelere er nå avsluttet i USA uten at de ser ut til å ha oppnådd stort.

Annonse


Avslutter “Copyright Alert System” – som sendte brev til amerikanske nedlastere

Programmet der amerikanske Internett-tilbydere, filmstudioer og plateselskaper samarbeidet om å sende brev til ulovlige nedlastere har gått stille ned i glemmeboken.

Skulle utdanne – og refse
Poenget med programmet, som startet i 2013, var at mange ikke var klar over at de hadde lastet ned kopibeskyttet materiale, og at de ville slutte med det hvis de fikk et brev fra Internett-tilbyderen sin.

Det skulle også være høyde for at abonnentene skulle få skrudd ned hastigheten sin etter seks slike brev, men det er lite kjent om dette faktisk ble noe av.

Det ble heller ikke gitt noen grunn for at programmet ble avsluttet, men mye av årsaken kan være at det var ineffektivt.

Annonse


Problemer med “repetisjonspirater”
– Det er repetisjonsnedlasterne som er de som driver den pågående og problematiske P2P-piratvirksomheten, sier Steven Fabrizio, visepresident og global forretningsadvokat for MPAA, – Faktisk ble det lastet ned estimerte 981 millioner filmer og TV-programmer i USA i fjod med P2P.

Programmet ble sett på som en seier for frivillige ordninger i stedet for innblanding fra den amerikanske kongressen, men ISP-ene ble tidlig bekymret for å skulle refse sine egne kunder hvis de lastet ned for mye.

Ifølge deres egne uttalelser kan programmet derimot ha fungert ved å utdanne noen av nedlasterne om lovlige alternativer:

– CAS oppnådde suksess ved å utdanne mange personer om tilgjengeligheten av lovlig innhold, såvel som forhold tilknyttet å laste ned ulovlig, heter det i en uttalelse fra Center for copyright information som står for varslene.

Mange som ikke brydde seg
Det har imidlertid åpenbart vært mange som rett og slett ikke har brydd seg om varselbrev fra Internett-tilbyderen sin.

I følge Fabrizio er det en “pågående gruppe med hardnakkede nedlastere som ikke er tilbøyelige til å endre adferd.”

Mens amerikanske netttilbydere legger ned Copyright Alert System i USA, ser det imidlertid ut til å gå den andre veien i Norge, der flere tusen har mottat truselbrev fra et dansk advokatfirma som sitter på personopplysningene til angivelige nedlastere som er godkjent av Nkom

Det er muligens dette som blir fremtiden til amerikanske nedlastere, også – men det finnes et fnugg av håp i uttalelsen til Center for copyright information:

– Mens dette bestemte programmet blir avsluttet, forblir partene forpliktet til frivillige og samarbeidende tiltak for å adressere disse temaene.

Kilder
Variety
Engadget
Center for copyright information

Annonse