Apple flytter iTunes-virksomheten sin fra skatteparadiset Luxemburg til skatteparadiset Irland.
Apple flytter iTunes-virksomheten sin fra skatteparadiset Luxemburg til skatteparadiset Irland.

Annonse


Apple flytter iTunes til Irland

Apple flytter den internasjonale iTunes-virksomheten sin til Irland fra Luxemburg.

Fra 5. februar vil hele den ikke-amerikanske forretningsvirksomheten til Apples iTunes, inkludert iTunes Store, Apple Music, App Store og iBooks Store operere fra det europeiske hovedkvarteret i Cork, i følge Ars Technica.

Store i Irland
Flyttingen kommer ikke som en overraskelse. Apple sa at de ville gjøre dette i september og overførte da 9 millioner dollar i iTunes-verdier – og de har også flyttet utviklerkontrakter til Apple Distribution International, som er et av to irske selskaper.

Apple ansetter omtrent 5 500 personer i Cork, og sa i fjor at dette tallet ville bli utvidet med omtrent tusen til. Selskapet holder også på å bygge et datasenter i Athenry til omtrent 700 millioner kroner, som skal kunne støtte de forskjellige iTunes-virksomhtene.

Annonse


Ble ilagt straffeskatt
Tidligere ble Apple idømt straffeskatt av EU-komisjonen på 120 milliarder kroner som et resultat av de betalte for lite skatt for de irske virksomhetene sine, og det ble nesten sagt at disse skatteavtalene utgjorde ulovlige statssubsidier.

Den effektive skatteprosenten som Apple betaler i Irland kan være så lav som 0,005 prosent, skriver Ars Technica, og EU insisterer på at dette en konkurranseforringende for skattesystemene til andre EU-land, som ikke tilbyr like lav skatt.

Straffeskatt-beslutningen ble senere anket av Apple, og saken går nå sin gang i EU-systemet.

Kilde
Ars Technica

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse