HP Omen X har et helt unikt kubedesign.
HP Omen X har et helt unikt kubedesign.

Annonse


TEST: Dette er en av de råeste spill-PC-ene vi har testet

PC-spillingen har fått en ny vår etter lanseringen av Windows 10 i juli 2015. Produsentene har våget å satse mer på spillingen og flere av dem har introdusert dedikerte spillmerkenavn. Dette inkluderer Acer Predator, HP Omen, Razer Blade og nå nylig under CES-messen Lenovo Legion. Dell Alienware og Asus Republic of Gaming er også to store navn på PC-spillfronten.

HP Omen X
På tampen av sommeren i fjor testet vi HP Omen 15. Totalt sett en greit spill-PC til en OK pris, men dessverre hadde den kun NVIDIA GTX 960M om bord. Nå har de lansert de Omen-bærbare med GTX 1070 som yter deretter. Vi kommer tilbake med en test av HP Omen 17 kort om kort tid. Først rettes fokuset mot spillbeistet Omen X.

Først annonsert i midten av august er HP Omen X en stasjonær PC man raskt legger merke til. Den ser nemlig ikke ut som hvilken som helst PC. Det kubeformede beistet er plassert på skrå med to føtter på hver side for å holde den oppreist. Tanken bak dette designet er å gi PC-en mest mulig luft – ingen sider skal være tildekket. I tillegg til dette gir det også maskinen et meget tøft utseende.

Spesifikasjoner:

Annonse
  • Operativsystem: Windows 10 Home
  • Prosessor: Intel Core i7-6700K, 4,00 GHz.
  • Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1080 8 GB minne.
  • Lagring: 256 GB SSD, 2 TB HDD.
  • Minne: 32 GB.
  • Tilkoblinger: 8x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI, 3x DisplayPort, 2x USB-C, 1x ethernet, 1x DVI, SD-kortleser, hodetelefonutgang.
  • Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac.
  • Pris: 31 900 kroner (modell testet).

HP Omen X

Se flere bilder av HP Omen X fra da vi besøkte HP Labs i USA.

Design
Foruten å gi en strøm av lufttilførsel rundt hele kuben, er også kabinettet svært praktisk anlagt med direkte tilgang til maskinvaren. Ved å trykke på en «Eject»-knappen på baksiden åpner man øverste del av kabinettet og en verden av flott maskinvare åpner seg. I tillegg har kabinettet egne kamre for strømforsyning og fire utskiftbare harddisker.

Skulle du ønske å bytte ut noe eller sette inn et ekstra grafikkort, det er faktisk plass til det, trenger du ikke å lete lenge etter sekskantnøkkel og skruer. Disse er nemlig plassert i en liten «verktøylomme» på fremsiden.

Når du ser Omen X skjønner du selv hvorfor vi omtaler som maskinen som et beist. Med sine 51,5 x 50,4 x 40 centimeter og 28,2 kg forsvarer vi den påstanden. Dette er ikke en PC du har stående ved siden av skjermen. Selv om man gjerne skulle gjort det. Den ser nemlig svært lekker ut med enten de røde lysdetaljene eller fargene man selv tilpasser den med.

Kabinettet er faktisk så unikt at HP selger det uten innhold i sin (amerikanske) nettbutikk. Prisen ligger på rundt 500 dollar, drøyt 4000 kroner direkte oversatt. Vi snakket med HP Norge som forteller at kabinettet forhåpentligvis lanseres i flere markeder.

Ytelse
Med Intel Core i7-6700K, 256 GB SSD, 32 GB minne og GTX 1080 sier det seg selv at Omen X har masser av ytelse. Den er faktisk helt rå og i vårt daglige arbeide med jobbrelaterte oppgaver, går ting som en lek. Alt av programmer åpnes i et forrykende tempo og den aldrende jobb-PC-en føles med ett litt treg. I 3D Mark 11 klarte PC-en en sum på 29700 og 13500 poeng i Time Spy.

Som du kan se i ytelsestestene under, sparker Omen X veldig godt fra seg. Vi hadde kun tilgang til en spillskjerm med oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Spillene vi har sett på, Crysis 3, The Witcher 3 og Star Wars Battlefront, ser virkelig bra ut kjørende på et GTX 1080-kort på høyere innstillinger. Tester fra andre publikasjoner viser også at grafikkortet er i stand til å drive 4K-spilling, men da på medium og lavt. Hvis man ønsker å opprettholde rundt 60 bilder per sekund ved 4K i grafikkrevende spill, er ikke ett 1080-kort nok.

Har man en skjerm med «kun» full-HD-oppløsning vil bildefrekvensen bare øke. Selv ved Ultra-innstillinger kan man forvente over 60 bilder per sekund – ofte betydelig høyere.

Konklusjon
HP Omen X er definitivt den mest heftige spill-PC-en vi har hatt inne på lang tid, i hvert fall i undertegnedes tid så langt i ITavisen. Det unike kubedesignet er både nydelig og et problem på samme tidspunkt. For det første slipper det inn nok av luft til systemet, det ser meget bra ut og oppgraderinger og utskiftinger av komponenter er såre enkelt med individuelle kamre for de ulike delene. Det er også et pluss at verktøy for å løsne skruer og liknende er inkludert.

På en annen side er det et stort kabinett vi snakker om. Du får neppe plass til det på skrivebordet ditt, men må i stedet ta til takke med å plasseres under. En slik PC fortjener egentlig å bli vist frem i all sin prakt.

Ytelsen er det ingenting å si på. Spill ser ganske så bra ut både ved oppløsninger på 1920 x 1080 og 2560 x 1440 piksler. Ønsker du derimot ordentlig 4K-spilling, må du nok investere i enda et GTX 1080-kort – det er det gjort plass til i kabinettet.

Omen X har nok av kontakter. USB, USB-C og SD-kortleser er plassert på oversiden slik at de er enkle å nå, mens videokontaktene, strøm og slik er gjemt på baksiden for å skjule kablene.

Prisen på nærmere 32 000 kroner er kanskje vanskelig å svelge for noen. Man får PC-er med like spesifikasjoner til en hyggelig pris andre steder, men selvsagt ikke med det samme, unike designet.

Karakter: 8/10.

+ Kult og unikt design.
+ Superb ytelse.
+ Enkel utskifting av komponenter.
+ Flust av tilkoblingsmuligheter.

– Tar stor plass.
– Litt stiv pris.
– Noen problemer med Wi-Fi-en.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse