Undertegnede med en iPhone 3GS i 2009.
Undertegnede med en iPhone 3GS i 2009.

Annonse


Dette imponerte Trond Bie mest med iPhone for 10 år siden

Da iPhone ble lansert i 2007 jobbet jeg for Ergo Group (som for lengst er Evry). Jeg hadde ikke kjennskap til Apple. Jeg hadde faktisk aldri brukt en Mac, men jeg fikk jo med meg at det skulle skje noe stort under en Apple-pressekonferanse.

Man behøvde ikke være Mac-bruker for å få med seg at noe stort var på gang
I lang tid før avdukingen hadde det vært ryktet om en mobil fra Apple. Apple, et selskap som aldri hadde en mobil før da Nokia og de andre var på toppen – for å si det mildt var det mange som ikke hadde trua… til Steve Jobs entret scenen januar for 10 år siden og viste oss fremtiden.

For Jobs skjønte greia: Det er verdt det å bli kvitt det fysiske tastaturet til fordel for en stor skjerm som dekte omtrent hele fronten på enheten – en uhørt stort skjerm var de 3,5 tommerne den gang.

En ekte smartmobil
Det som imponerte mest under prestasjonen var:

Annonse


1. At den kunne vise nettsider akkurat som en skrivebords-maskin kunne (det var i hvert fall en 1:1-kopi av en stasjonær maskin når man så hvor dårlig konkurrentene gjorde det).

2. Hvor utrolig myk og behagelig det så ut å navigere seg rundt i mobilen med strikk-effekten når man kom til enden av en nettside, og hvor utrolig fler-berøringen var, og dette på en enhet som i ettertid ble avslørt ikke var i nærheten av å være lanseringsklar. 9. januar ble den vist frem første gang, men i salg var den ikke før 29. juni samme år.

Kamera hadde den også, uten at det var det jeg var mest spent på, det var tilgang til det ekte nettet, og ikke WAP-tullet. 2MP-kameraet var selvsagt også elendig i forhold til hva som tilbys i dag, og den hadde ikke en gang kamera i front.

Du trenge bare en iPhone
Det hjalp også at dette var den første alt-i-ett-maskinen som fungerte. Altså, at den kunne surfe og spille musikk for deg.

De av dere som er gamle nok husker drømmen om å ha en enhet for begge disse tingene, og ikke måtte drasse rundt på en MP3-spiller og en bærbar maskin. På den tiden ble det fort mange kg å dra med seg.

Konkurrentene var ikke i nærheten
Det fantes det andre produsenter kalte «smartmobiler» på den tiden (myntet på jobb), men alle de av dere som prøvde en tidlig Qtek-modell (som senere ble HTC), vet godt at de fungerte dårlig. Skjermen var mye mindre, de hadde fysisk tastatur og OS-ene var et mareritt i bruk (tidlig Windows Mobile).

Jeg husker jeg hadde den første Qtek-modellen med WiFi, og tror jeg klarte å koble meg til WiFi-nettet på en av hvert tiende forsøk. Når den koblet seg til var det ikke nok kraft til å surfe uten å dra av seg hårmanken.

Jeg så meg aldri tilbake etter 3GS
Jeg kan ikke garantere det, men jeg tror den første modellen jeg fikk tak var en 3GS, sommeren 2009. Apples fokus med 3GS var ytelse (dobbelt så mye RAM som 3G: 256MB – latterlig i dagens sammenheng der 3 og 4GB er normen på de største), og den var virkelig mye kjappere: Det var minst som å gå fra 4 til 4s.

Den første modellen ble jo kun lansert i USA, og en importgreie hadde kostet alt for mye i forhold til lønnsnivået mitt den gang. Men ettersom flere og flere nordmenn grå-importere, hørte man fantastiske ting om produktet.

Hva er det neste på planen?
Phil Schiller har nok rett når han sier at det ikke er nyvinningene i bransjen som har stoppet opp, men heller hva vi krever og forventer etter en voldsom innovasjonstakt de første årene spesielt hva angår ytelse, men det er heller ikke tvil om at Apple ikke har turt eller sett poenget med å gjøre større endringer med iOS, som het iPhone OS i flere år før iPad ble lansert.

Det er fremdeles en hjemskjerm med ikoner, fritt for widgets som Android hadde, man kan ikke gjøre som man vil i OS-et, men så er det heller ikke slik at konkurrentene har gjort endringer som har vist seg å være helt nødvendige hva angår grensesnitt.

Retina var virkelig kult
Forbedringen som ga meg mest wow-faktor var introduksjonen av Retina-panel med iPhone 4 – å ha en iPhone uten var helt grusomt. For å si det forsiktig var ikke Siri-lanseringen i 4s like «mindblowing».

Det jeg ønsker meg fremover er et mer avansert iOS for iPad, noe jeg har snakket om flere ganger tidligere.

Det er ikke godt å vite hva Apple tenker om MacOS og iOS. Skal disse to forenes, eller kommer iOS sakte men sikkert til å nærme seg MacOS, i hvert fall på de kommende iPad Pro-modellene?

Hva skal de gjøre for å fortsette konkurransen med Surface og ChromeOS?
Spennende er det uten tvil nå som Microsoft kjører Windows 10 på ARM, og Google øker fokset på ChromeOS.

Dessuten er det en ergrelse for Apple at de må vente på Intel-CPU-er, brikker som ikke blir noe særlig bedre hvert år – tvert det motsatte er sannheten med iOS-brikkene som ser voldsomme forbedringer hvert år.

Annonse


Annonse


Annonse