Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Mac-bruken synker raskere enn det generelle markedet for første gang på mange år. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Mac-andelen av nettbrukere har sunket til laveste nivå på fem år

Sier firma som måler nettrafikk.

Ifølge webanalyseselskapet Net Applications sto Apples operativsystem, nå kalt macOS, bare for 6,1 prosent av all nettrafikk i forrige måned.

Dette en nedgang fra syv prosent for et år siden, og er også ned fra toppnivået på 9,6 prosent som var så nylig som i april 2016.

Lavest på fem år
Macens andel på 6,1 prosent i desember var faktisk det laveste nivået som er målt av Net Applications siden august 2011 – som er mer enn fem år siden.

Net Applications måler bruken av forskjellige operativsystemer ved å telle systemene som treffer de forskjellige websidene som er med i målingen.

Fjorten prosents nedgang
Også Apples egne tall viser til en nedgang for Macen, den gang forklart med at folk ventet på den siste modellen.

I oktober rapporterte selskapet et salg av 4,2 millioner Macer i september-kvartalet, som var en nedgang år til år på fjorten prosent – og det fjerde kvartalet med nedgang.

Dårligere enn industrien generelt
Apples nedgang i markedsandel har også vært verre enn industrien generelt, ifølge tall fra IDC og Gartner, skriver Computerworld.

Dette er i motsetning til de tidligere 30 kvartalene eller så, der Macens vekst har vært konsekvent bedre enn markedet.

De siste kvartalene har salget av macer gått dårligere enn industritrenden, skriver Computerworld – som vil si salget av Macer har falt raskere enn salget av Windows-PCer, og dermed har Apples markedsandeler også sunket raskere enn markedet.

Kilde
Computerworld

Stikkord: Apple, mac, macos