En ny gisselvare lærer ofrene om sikkerhet på Internett.
En ny gisselvare lærer ofrene om sikkerhet på Internett.

Annonse


Gisselvare ber deg lese om sikkerhet før du får tilbake PC-en

Økningen av gisselvare har nærmest eksplodert det seneste året og den ser ikke ut til å avta med det første.

Ber ofrene lese om datasikkerhet
Sikkerhetsforskeren Michael Gillespie har kommet over en ny type kalt «Koolova». Ifølge gisselvaren selv, som fortsatt er under utvikling, er den av den snille typen.

I stedet for å kreve løsepenger fra ofrene, ber de i stedet dem å lese to artikler om datasikkerhet og hvordan de kan holde seg sikre på Internett. Den ene er Googles blogginnlegg «Stay safe while browsing» mens den andre er «Jigsaw Ransomware Decrypted: Will delete your files until you pay the Ransom» fra Bleeping Computer.

Les også: Her er programmet som skal beskytte deg mot gisselvare.

Annonse


Sletter alt hvis man ikke leser
Først når offeret har lest gjennom begge artiklene, vil den motta dekrypteringsnøkkelen fra «Koolova»-utviklerne. Gillespie advarer mot å ta for lett på gisselvaren og skriver at hvis «Koolova» oppdager at offeret er «for lat» til å lese artiklene, vil tiden gå ned til 0 og samtlige av de infiserte filene slettes.

I juni i fjor skrev vi om en liknende gisselvare kalt «EduCrypt». I stedet for å kryptere filene på infiserte PC-er, tilbyr den dekrypteringskoden gratis. Samtidig belærer den offeret om datasikkerhet.

 

Kilder:
The Hacker News,
Neowin

Annonse