GoPro Session her festet på hodefestet etter en joggeøkt. Uten tvil et lekkert produkt som tar seg bedre ut enn sin grå storebror.
GoPro Session her festet på hodefestet etter en joggeøkt. Uten tvil et lekkert produkt som tar seg bedre ut enn sin grå storebror.

Annonse


TEST: Bli med på joggetur i San Francisco med GoPro Hero5 Session

Det er ikke lett å være GoPro for tiden. Et selskap som ble født i strendene på USAs vakre vestkyst av en surfer som så seg lei på at opptak av actionsport ikke fungerte den gang uten mye gaffa og gammelt opptaksutstyr.

Innledning
Teknologien kom etterhvert dithen at de kunne satse på små kameraer som tåler en støyt og er små nok til å ta med seg overalt.

Høres det kjent ut? Ja stemmer, for alle mobiler har samme mulighet nå. Er GoPros to nye kameraer, for de har tynnet produktlinjen sin, nok til å få folk til å punge ut tusenlapper for enda en dings å ha med seg?

Svaret er nok to-delt: GoPro sin styrke har lenge vært den imponerende mengden med tilbehør til kameratene som gjør det enkelt å feste dem på nesten hver eneste kroppsdel som har nytte av det, at de er små og har ganske god bildekvalitet.

Annonse


Joggetur med Hero5 Session (1080p60):

Hero5 Black, den dyreste og største modellen, har berøringsskjerm, GPS og raw-støtte. Ellers er de to ganske like.
Hero5 Black, den dyreste og største modellen, har berøringsskjerm, GPS og raw-støtte. Ellers er de to ganske like. (Ill.: GoProd)
Hero5 Black-batterilevetiden avhenger mye av opptakskvaliteten.
Hero5 Black-batterilevetiden avhenger mye av opptakskvaliteten. (Ill.: GoPro)
Session er mindre, og har derfor dårligere batterilevetid. Begge lades med USB C.
Session er mindre, og har derfor dårligere batterilevetid. Begge lades med USB C. (Ill.: GoPro)

Design
Vi starter med design, noe som også innebefatter bruken av produktene i denne sammenheng. Det er fremdeles lett å skimte at dette er GoPro-produkter, men det er samtidig ikke lett å gjøre seg klok på alle knappene (som selvsagt må til, for å berøre en skjerm under vann er umulig).

Siden den minste av dem, Session, har en veldig liten skjerm, må man kjenne igjen alle knappene på kameraet for å huske hva man skal trykke på – selv etter mange uker med begge to er det ofte vi trykker den største knappen, opptaktsknappen, bare for å starte kameraene, men da starter de jo opptaket også. Det er det ikke alltid vi ønsker, spesielt ikke når vi skal overføre til PC-en. Men vi skjønner greia: Produktene er laget for action, action, action! Kom deg ut.

Det er ikke store problemer med å bruke kameraene når man husker dette etter litt bruk, men de må se seg grundig slått av en hvilken som helst smartmobil-app i forhold til hvor enkelt det er å komme i gang, dette i kombinasjon med en haug innstillinger man finner i appen.

Man føler seg aldri helt sikker på at innstillingene man har valgt er de beste for det man skal foreta seg.

Black, modellen til høyre, viser videoinfo også på fremtiden, mens baksiden avslører et større berøringspanel.
Black, modellen til høyre, viser videoinfo også på fremtiden, mens baksiden avslører et større berøringspanel. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Berøringspanelet til Black.
Berøringspanelet til Black. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Appen
Det er her appen kommer inn, for det er virkelig den du må bruke, du vet: Smartmobilen du også alltid har med deg.

Det er ufattelig mange innsillingsmuligheter på disse to, noe som er en fordel, men som også gjør produktene vanskeligere å starte med og gjøre seg komfortable med for personer som ikke surfer, står på ski/brett hver eneste helg.

Vi bruker egentlig appen kun for å sørge for at kameraet er riktig posisjonert før vi gjør noe, for opptaket starter vi med stemmestyringen.

Stemmestyringen er konge
Det beste med de nye produktene er uten tvil stemmekommandoene som fungerer som bare det, også med norsk-innskudd i den verbale engelsken vi fremdeles innehar. Likevel skjønner den, når vi husker kommandoene, hva vi vil: Ta opp video, skru av kamera, knips et bilde – det er mange av dem, og de fungerer også – spesielt nyttig er bip-lyden kameraene spiller av når man snakker en kommando, selv om vi hadde ønsket at en stemme fortalte oss hva som skjer.

Dette med Bluetooth og WiFi
Siden Bluetooth fortsatt har for dårlig båndbredde, er man avhengig av å opprette en WiFi-forbindelse mellom mobil og GoPro-en for å styre kameraene med mobilen, og ikke minst se hva kameraet ser, noe som er et must før man starter å filme så man ikke filmer bare himmel eller sokkene.

Når du setter opp kameraet for første gang ber den om å opprette en Bluetooth-forbindelse også, men det er altså ikke slik at den kan vise deg bildet fra Session eller Black på mobilskjermen, kun for å gjøre opprettelsen av forbindelsen smidigere. Forvirrende.

Det er fint å tilgang til den viktigste infoen i front.
Det er fint å tilgang til den viktigste infoen i front. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Det er et absolutt hav av tilbehør til GoPro-modellene, og alt fungerer på begge.
Det er et absolutt hav av tilbehør til GoPro-modellene, og alt fungerer på begge. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Video-redigering
Det følger med to programmer for å redigere på skrivebordet (Studio er litt mer avansert, Quik gjør nærmest alt for deg som nevnt i sniktitten) , og en til mobil og nettbrett.

Den enkleste, Quik, limer og klipper opptakene for deg med musikk og effekter (se klippet under). Det eneste du behøver å gjøre er å velge de kuleste delene av opptaket ditt, og programmet gjør resten. Dette fungerer veldig godt og er et godt argument for kjøp av GoPro.

Det andre programmet til desktop fungerer mer som et vidoe-redigeringsprogram på desktop slik du kjenner det fra gammelt av. Pluss til GoPro for å tekkes begge brukegrupper.

Merk at vi hadde problemer med å oppgradere fastvaren på begge produkter med USB-hub-en i fronten på maskinen vår: De måtte plugges inn direkte i hovedkortet for å få inn oppdateringen.

Konklusjon
GoPro befinner seg med denne lanseringen i usikkert farvarnn. Mobilene er vanntette og konkurrentene er ofte billigere. Hva leverer egentlig GoPro som konkurrentene ikke gjør i like stor grad? Jo, god stemmestyring, et hav av tilbehør og smart programvare som gjør video-redigering til en litt mindre stort plage enn det vanligvis er.

Når det er sagt vet du trolig bedre enn meg om du trenger et GoPro-kamera i 2016. For de som ofte er ute og gjør kul sport, og som allerede er kjent med merkevaren, er nok valget fremdels relativt enkelt, man går for GoPro.

Men vi tviler samtidig på at disse to nye produktene er nok til å lure over folk som alltid har med mobilen om å ta med et GoPro-kamera også. Til det koster de for mye, har litt for dårlig bildekvalitet og litt for mange valg produktene burde ha valgt for dem. Dermed ender GoPro-bruken opp med å være litt plagsom kontra bare å kjøpe et feste til mobilen man allerede kjenner, og som har bedre batterilevetid, og skyte i vei.

Vi er usikre på om GoPro kommer til å overleve i denne nisjen på lang sikt, eller om de kommer til å bli eid av mobil-produsentene.

Likevel er en ting sikkert: Har du brukt GoPro tidligere, og vet du trenger et lite kamera kontra en mobil, blir du fornøyd med disse, men et må-ha-kjøp for alle andre er det ikke.

Karakter: 8/10. Session: 2900 kroner. Black: 3600 kroner.

+ Et hav av innstlllinger
+ OK bildekvalitet
+ Bildestabilisering
+ Stemmestyring
+ Tilbehør til alle bruksområder
+ God hjelp i video-redigerings-programmene

– Bare OK bildekvalitet
– Dyre
– Kronglete design

Annonse


Annonse


Annonse