AirPods sitter svært godt i ørene.
AirPods sitter svært godt i ørene.

Annonse


TEST: AirPods er kanskje årets beste Apple-nyhet

Etter flere måneder med rykter og spekulasjoner kom det ikke som en overraskelse da Apple 9. september i høst avduket den nye iPhone 7 uten hodetelefonutgang.

Oppdatert 23. desember klokken 12.30:

Som det påpekes i kommentarfeltet, er det fullt mulig å besvare anrop ved å dobbeltrykke på den ene øreproppen.

Apple AirPods
Samtidig med nevnte ryktene, ble det også spekulert i at Apple jobbet med trådløse versjoner av EarPods. Cupertino-selskapet har de seneste årene lekket som en sil og det var få ting de faktisk klarte å holde hemmelig før arrangementet.

Annonse


AirPods er de trådløse EarPods-proppene. De er såpass spesielle at TIME Magazine gav dem plass på listen over årets mest innovative produkter, og det lenge før de i det hele tatt ble lansert. Den opprinnelige planen var å lansere AirPods 27. oktober, men Apple valgte å utsette proppene i nesten to måneder – de var helt nødt til at kvaliteten var helt på topp. Årsaken var fordi de hadde problemer med å sende lyd til begge proppene samtidig. Du kan lese mer om problemet her.

Kort oppsummert gjorde de lurt med å utsette lanseringen.

Tilkoblingen mot Apples egne produkter er så sømløst som det får blitt.
Tilkoblingen mot Apples egne produkter er så sømløst som det får blitt.

Design
Ved første øyekast ser man at det er noe spesielt med AirPods. Designet føles litt rart med én lengre stang, eller pinne, på hver propp. Selv om det ser litt merkelig ut, er det helt nødvendig. I disse stengene sitter nemlig de bitte små batteriene som holder AirPods gående i rundt 4–5 timer per lading.

Proppene lades via det medfølgende ladeetuiet som vi også oppfordrer å lagre dem i når de ikke er i bruk. De er såpass små at de fort kan mistes. Ladeetuiet gir nok strøm til at AirPods kan lades rundt fem ganger, noe som bør holde musikken gående på en lengre flytur og vel så det. Etuiet kan igjen lades med den medfølgende Lightning-kabel og nærmeste strømførende USB-kontakt.

Apple har faktisk presset en god del teknologi inn i disse små proppene. Blant annet finner vi den nye W1-brikken til selskapet. Denne er også meget spesiell og gjør tilkoblingen mot (nyere) Apple-enheter svært sømløs. Mer om oppsettet lenger ned i testen. Ønsker du å vite mer om hva som befinner seg på innsiden av AirPods, har iFixit åpnet dem for deg.

AirPods er ellers svært like EarPods i utformingen, men de har også små lyssensorer for å vite om de sitter i ørene eller ei. Nederst på proppene sitter forresten ladekontakten og mikrofonen.

Nederst sitter mikrofonen og ladekontakten.
Nederst sitter mikrofonen og ladekontakten.

I bruk
Paringen med Apple-enheter er svært enkel takket være W1-brikken. Man aktiverer wi-fi og Bluetooth på for eksempel en iPhone, åpner opp lokket på ladeetuiet og så blir man varslet på telefonen om at AirPods er klar for å pares.

Deretter synkroniseres proppene med samtlige Apple-enheter som er logget inn med samme iCloud-konto og man trenger dermed ikke å pare dem flere ganger. Dette er eksklusivt for Apple-produktene og vil ikke fungerer med Android eller Windows 10.

Ettersom de er basert på Bluetooth-teknologi kan de selvsagt også kobles mot andre dingser. Dette gjøres via en pare-knapp på baksiden av ladeetuiet og fungerer helt likt som med andre Bluetooth-enheter. Merk at man ikke har den helt samme funksjonaliteten når de er koblet til et ikke-Apple-produkt, dog fungerer mikrofonen.

Det er enkelt å se batteristatus for hver propp.
Det er enkelt å se batteristatus for hver propp. (Trykk for full versjon.)

Jeg er ingen proppemann, for å bruke det uttrykket, og har aldri vært noen tilhenger av EarPods. Dette fordi jeg generelt syns at ørepropper er noe herk og spesielt sistnevnte har jeg opplevd som trasige fordi de blant annet faller lett ut av ørene. Dermed ble overraskelsen stor da jeg tok dem på og de satt som støpt. Vi på ITavisen-huset har en mistanke om at det er kablene som gjør at EarPods enkel sklir ut av ørene.

Som jeg demonstrerte under ukens ITavisen TV-sending (se klipp under), falt de ikke ut selv om jeg ristet på hodet. De er riktig nok ikke blitt testet til jogging, men sitter de like godt under en treningsøkt, kan dette bli en favoritt blant mosjonistene.

Hvis man har pendlet med kollektivtrafikken noen år, slik som undertegnede, har man kanskje lagt merke til spesielt to ting som skaper ulyd: Koss PortaPro og Apple EarPods. Disse to er syndere innen lydforurensing og det kan til tider oppleves som det kommer mer ut enn inn i øret. Hvis du er opptatt av dette, kan jeg melde om at det er ikke noe bedre med AirPods.

Så hva med lyden?
De kablede iPhone-øreproppene har aldri vært kjent for å gi særdeles god lyd, men til prisen har de gitt god nok lyd til «mannen i gata». AirPods koster rundt 5–6 ganger mer og det er derfor naturlig å vente litt bedre lydkvalitet. Ja, den er absolutt bedre, men de gir på ingen måte en halleluja-følelse. Lyden er mer fyldigere og med mer bass, men ettersom proppene ligger utenpå øregangen i stedet for inne, kommer det også mye omgivelseslyd inn – som ikke er med på å øke opplevelsen.

Enkelte ganger er man nødt til å skru opp lyden ordentlig for å høre, spesielt i travle byområder, og da er det fort man blir sliten i ørene.

AirPods er svært like EarPods, men de har blant annet sensorer.
AirPods er svært like EarPods, men de har blant annet sensorer.

Ettersom det slippes såpass mye lyd inn, vil dem som bruker støykansellerende hodetelefoner neppe droppe disse til fordel for AirPods hvis de for eksempel skal ut å fly.

Smarte løsninger, men noen savn
Som nevnt over, er det noen ekstra godbiter hvis man bruker de trådløse proppene mot Apples nyere produkter. En smart ting er at musikken pauses automatisk når man fjerner proppene, eller én, fra øret. Dette gjelder uansett musikkapp. Setter man dem tilbake, starter musikken å spille igjen. Smart hvis man tar dem ut for å lytte til noe over høyttaleranlegget på toget eller snakker med noen.

I tillegg kan man kommunisere med Siri via den innebygde mikrofonen.

Noe av det jeg savner med AirPods, er en måte å styre musikken på. Sony har med sine nye støykansellerende en egen berøringsfølsom styreflate som fungerer meget bra. Det er enkelt å forstå at det blir noe helt annet på disse små øreproppene, men Apple har som regel noen velfungerende løsninger på lur. Dog ikke denne gangen.

En funksjon for å bytte sang, styre volum på er kanskje på plass i AirPods 2.

Det medfølgende lateetuiet er svært praktisk.
Det medfølgende lateetuiet er svært praktisk.

Konklusjon
Apple AirPods er et meget spesielt produkt, det er det neppe noen tvil om. Parringen med spesielt selskapets egne produkter er så enkel og genial som bare Apple får gjort det, og det er flere smarte løsninger pakken inn i disse proppene med den beskjedne størrelsen.

Rekkevidden er slik som vi opplever med andre Bluetooth-enheter, rundt ti meter, og det er ingenting spesielt å spore der.

Lyden er god nok, et par hakk bedre enn AirPods, men audiofile forventer nok mer av alt til den prisen.

Hvis du digger EarPods og har ventet på en trådløs versjon (og samtidig mener at pris ikke er et hinder), har Apple laget det perfekte produktet for deg. De sitter svært godt – dette er selvsagt en smakssak, ingen har like ører – batteritiden er meget god og mikrofonen like så. Dog er mikrofonen minst like følsom mot vind som andre.

Karakter: 7/10.

+ Sømløs kobling mot Apple-enheter.
+ Sitter godt i øret.
+ God batteritid.
+ Rask opplading.
+ Smart ladeetui.

– Design.
– Savner bedre styring av musikk.
– Ikke full funksjonalitet mot ikke-Apple-enheter.
– Passer ikke alles ører.
– Får bedre lyd til samme pris.

Annonse