Ubers selvkjørende Volvo XC90-er ruller rundt på gatene i California.
Ubers selvkjørende Volvo XC90-er ruller rundt på gatene i California.

Annonse


Uber beordres til å stanse testingen av selvkjørende biler

Etter å ha testet sine førerløse Ford Fusion-biler i Pittsburgh, har Uber satt tre Volvo XC90-biler i drift i California.

Mangler tillatelse
Det mener Californias samferdselsdepartement at de ikke har lov til og ber dem om å stanse kjøringen. Årsaken er at Uber ikke har fått tillatelse fra delstaten, melder Associated Press (AP).

– Hvis Uber ikke umiddelbart bekrefter at de vil stanse lanseringen og søker om kjøretillatelse, vil vi ta rettslige skritt, skriver Brian Soublet i delstatens samferdselsdepartement i et brev AP har fått tilgang på.

Les også: Norges Taxiforbund anmelder Uber for kriminell virksomhet.

Annonse


Mener de ikke trenger
Uber på sin side er klar over kjøretillatelsen, men mener at de ikke faller under den. Dette fordi det hele tiden sitter en person bak rattet i selskapets biler og kan ta over kontrollen om nødvendig. I delstaten beskrives en autonom bil som en som kan kjøre helt på egen hånd – uten en fører bak rattet.

Persontransporttjenesten har heller ikke registrert seg på listen over selskaper som kan teste selvkjørende biler i California. Listen består blant annet av teknologiselskaper som Google og NVIDIA samt bilprodusenter som Tesla og Ford.

Les også: 105 norsk Uber-sjåfører anmeldes.

Kunder som bestiller en Uber-bil får beskjed hvis den er førerløs og får muligheten til å akseptere eller avslå den aktuelle bilen.

 

Kilder:
Ars Technica,
NRK