Nyeste Astro A50 er knallgode, men de koster.
Nyeste Astro A50 er knallgode, men de koster.

Annonse


Som spiller har jeg ventet på dette hodesettet

Enten du er konsollspiller eller PC-spiller er det en god sjanse for at du har hørt om hodesettprodusenten Astro.

Astro A50
Modell A50 har i mange år vært «PC-spillernes favoritt», og de har også gjort seg bemerket blant konsollspillerne. Selv om den utgaven praktisk talt var trådløst, var man avhengig av en kabel mellom hodesett og Xbox-kontroller for å bruke stemmesnakk på konsoll. Med den tredje generasjonen er alt trådløst.

Spesifikasjoner:

  • Lyd: 7.1 Dolby Surround. 40 mm drivere. 10–20 000 hz.
  • Batteri og lading: 16 timer (oppgitt), lades via micro-USB eller trådløst til dokkingstasjonen.
  • Kompatibilitet: To modeller: Xbox One/PC (modell testet) og PlayStation 4/PC.
  • Pris: 3299 kroner.

Komfort i særklasse, flott design
I år har vi testet flere hodetelefoner, deriblant fra Sony, Bose og Sennheiser, med varierende kvalitet og komfort. Hovedtrekkene er at de fleste modellene sitter svært behagelig på ørene – det gjelder også for A50. Øreputene og hodeputen er av stoff og de ligger godt mot både ørene og hodebunnen. Det at de samtidig er svært lette – rundt 380 gram – gjør også at komforten ikke forsvinner hen under en hard spilløkt.

Annonse


Putene er festet til øreklokkene med magnet og er derfor svært enkle å bytte ut. Enten de må erstattes fordi du har slitt dem ut, noe som definitivt vil ta en stund, eller fordi du ønsker å bytte i noen andre. Det at de er i stoff gjøre de også vanskeligere å rengjøre over tid sammenlignet med skinn.

Det er enkelt å bytte ut øreputene.
Det er enkelt å bytte ut øreputene.

Det eneste ankepunktet jeg finner med de totalt sett svært gode putene, er at de ikke dekker øret like godt som ønsket og derfor slipper inn mye omgivelseslyd. Jeg har dog ikke fått tilbakemelding på at de slipper ut mye lyd.

Designmessig er Astro A50 et fint hodesett. Det er ikke like rent og enkelt som Bose QuietComfort, men det er heller ikke så glorete som enkelte spilltilbehør kan være. Xbox One-utgaven har naturligvis grønne detaljer, mens PlayStation 4-utgaven er blå.

På den venstre siden sitter mikrofonen. Den er solid og kan bøyes i ulike vinkler. Alt ettersom hva brukeren ønsker. Ønsker du å dempe mikrofonen, flytter du den bare rett opp. Enkelt og greit. På den høyreklokken sitter alt av innstillinger og knapper. Her finner man på/av-bryter, en bryter for å justere mellom lydmoduser, volumkontroll, en knapp for å aktivere Dolby Surround. På øreklokken justerer man volumet mellom spillyd og snakking.

Mikrofonen er stort sett svært god.
Mikrofonen er stort sett svært god.

Meget god batteritid
Selve oppsettet er rett frem og forholdsvis enkelt. På PC er det mer eller mindre «plug & play», mens på Xbox One må man via konsoller lydinnstillinger og koble til optisk kabel. Den følger heldigvis med i pakken. Alt av tilkobling skjer via den medfølgende dokkingstasjonen – det er også her man kan lade hodesettet.

På dokkingstasjonen sitter det både en optisk inn- og ut-kontakt. Dette for at man skal kunne sende lyden videre fra konsollen til for eksempel en ekstern høyttaler. I tillegg finner man en vanlig lydutgang, microUSB og USB-kontakt. Skulle du gå tom for strøm underveis i spillingen, er det fullt mulig å koble en microUSB-kabel i dokken og direkte i hodesettet. Eventuelt bare via hvilken som helst microUSB-lader.

Den trådløse ladingen er smart å ha tilgjengelig, sørger man for å sette hodesettet der etter endt bruk er man alltid klar for en ny spilløkt dagen etter. Ladingen tar drøyt to timer og du kan følge ladestatusen direkte på dokken.

På det meste har jeg klart å få tyne ut rundt 15 timer på hodesettet, noe som må sies å være akseptabelt.

Alt styres på den høyre øreklokken.
Alt styres på den høyre øreklokken.

 

Herlig lyd
Når man er vant til å bruke de integrerte TV-høyttalerne under spillingen i lang tid, er det alltid en åpenbaring når man tar i bruk noen gode hodetelefoner. Hele opplevelsen blir forsterket, man hører hvor lyden kommer fra – meget kjekt i skytespill – og man hører også detaljer man ikke har merket seg tidligere.

Astro A50 har det man vil kalle virtuell kringlyd. For å få best utbytte av kringlyd er man som regel nødt til å plassere høyttalere foran og bak (og kanskje på siden), men dette er selvsagt ikke like enkelt på små 40-millimetre av noen drivere. Dog syns jeg det fungerer meget godt og man enkelt høre hvor det skjer hen i et spill. Enten det er bak, på siden, over eller rett foran deg.

Mange er selvsagt skeptiske til trådløshet og lyd, forståelig nok. Men de seneste årene har det tatt seg virkelig opp og skillet er i ferd med å hviskes ut. Vi hadde ingenting å utsette på lyden med tre støykansellerende Bluetooth-hodesettene vi testet tidligere i år, og dette gjelder også for Astro A50.

Det buldrer til tider i ørene under de mest hektiske slagene i Battlefield 1 og man får med seg selv de minste detaljene uansett hva man foretar seg. Man kan også velge mellom tre lydmoduser direkte på hodesettet, eller velge mer avansert i PC-programvaren Astro Command Center (ikke konsoll). For de fleste vil lydbildet ut av boksen være godt nok i massevis.

Det er enkelt å høre de eller dem man snakker med, og det er et pluss at det er så enkelt å justere balansen mellom samtalelyd og spillyd. Mikrofonen er også til tider svært god og ble bemerket av mine spillkamerater da jeg først tok dem i bruk.

Designet er enkelt og pent, syns vår anmelder.
Designet er enkelt og pent, syns vår anmelder.

Dette liker jeg ikke
Selv om Astro A50 totalt sett er et glimrende hodesett, er det flere ting som har plaget meg under testperioden. Dessverre gjelder dette blant annet den geniale ladestasjonen. Det viser seg at det ikke alltid er like lett å treffe ladepinnene på dokkingen og det viser seg at jeg ved flere tilfeller har trodd at de har ladet, men har kommet tilbake og innsatt at det har de ikke gjort.

Samtidig er det ikke alltid de synkroniseres med mottakeren når jeg bruker dem mot Xbox One. Det hjelper ikke å slå av og på hodesettet, men det løser seg ved å trekke ut og sette inn strømkabelen igjen. Et problem som ikke bør være der.

En siste ting som har vært plagsomt – men heldigvis ikke skjedd for ofte – er at mikrofonen enkelte ganger har klikket. Dem jeg snakker med forteller at jeg høres ut som en robot. Her har jeg ikke funnet en eksakt løsning på problemet, men det forsvinner etter hvert ved å skru av og på hodesettet igjen.

Merk. Når dette går i trykken har Astro sluppet nye fastvareoppdateringer til A50.

Konklusjon
Astro A50 er hodesettet jeg har ventet på i lang tid. Endelig et hodesett som kan brukes helt trådløst på både PC og konsoll. Ja, dette gjelder også Turtle Beach 800X, men jeg har ikke vært fornøyd med kvaliteten på produktene fra Turtle Beach.

Lydmessig er de på akkurat det nivået man kan forvente av et produkt i denne prisklassen. Mikrofonen er stort sett meget bra og batteritiden er mer enn nok for en aktiv spiller. Når det gjelder avstand, klarer de rundt 5–6 meter før det begynner å skurre. Det er godkjent.

Dessverre har A50 noe som kan omtales som barnesykdommer og som forhåpentligvis kan løses via programvareoppdateringen. Dette gjelder mikrofon- og synkroniseringsproblemene.

Karakter: 8/10.

+ Fenomenal lydgjengivelse.
+ God batteritid.
+ God komfort og kvalitet.
+ Topp mikrofon.
+ Trådløse, slutt på kabelrot.

– Problemer med synkronisering.
– Mikrofonen til tider ustabil.
– Ikke optimal ladeløsning.