Bluetooth 5 forbedrer alle aspekter ved teknologien.
Bluetooth 5 forbedrer alle aspekter ved teknologien.

Annonse


Nå er Bluetooth 5 lansert – så mye bedre og smartere blir hverdagen din

I juli fikk vi høre om Bluetooth 5 for første gang – nå er produktet offisielt lansert.

Fjerner ikke støtten for de gamle protokollene
Den nye versjonen er laget for IoT-verdenen vi lever i nå og som vil eksplodere fremover, samt lyd med mye lenger rekkevidde som forklart nederst i artikkelen.

Planen til Bluetooth-gruppen er å flytte den nye trådløse lydprotokollen inn i Bluetooth 5.0 neste år, så nøyaktig hva som blir bedre, foruten lenger rekkevidde, er ikke avslørt. Vi håper på enda bedre lydkvalitet.

De første produktene med femmern lanseres om to til seks måneder.

Annonse


Dette er kult
Spennende er også planen om å støtte utvidet nettverksfunksjonalitet i en kommende oppdatering, kanskje 5.1, som vil gjøre det mulig for Bluetooth å bruke dine dingser til å spre tilkoblingen enda lenger, og på den måten alltid ha kontakt med IoT-enheter og høyttalere.

Vi håper også parrings-prosessen blir bedre, for den har vært ustabil siden Bluetooth først kom på markedet.

Bakoverkompatibel
2.0 +EDR, 2.1+EDR, 3.0+HS, 4.0, 4.1 og 4.2 (alle funksjonene i denne versjonen er støttet i 5.0) forsvinner ikke for utviklerne, men det er klart at fokuset nå blir versjon i 5 blant annet toppmodellene som kommer neste år.

Dette er bedre
1. Rekkevidde: Bluetooth 4.x BLE har en rekkevidde mellom 50–100 meter utendørs i klar sikt. Innendørs er den redusert til rundt 10–20 meter. Bluetooth 5 firedobler rekkevidden sammenlignet med LE-enheter (Low Energy).

2. Ytelse: Mens den nåværende generasjonen har en overføringshastighet på 1 megabit per sekund er hastigheten i Bluetooth 5 doblet til 2 megabit per sekund. Dette kan åpne for avanserte enheter som er avhengige av høyere overføringshastugheter.

3. Energiforbruk: Selv om det er naturlig å tro at økt rekkevidde og hastighet er lik økt strømforbruk, bruker Bluetooth 5 faktisk mindre strøm enn forgjengeren.

4. iBeacon/Eddystone: Apple iBeacon/Google Eddystone er kort fortalt Bluetooth-basert teknologi som ved hjelp av små «sendere» tar kontakt med mobiltelefoner i nærheten. Teknologien kan ofte sammenlignes med NFC (Near-Field Communication). iBeacon kan for eksempel sende ut tilbudskuponger og annet til kunder når de går inn i en butikk, eller sende ut relevant informasjon om en butikkavdeling.

 

Kilder:
Bluetooth
Business Insider