Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Når du laster ned fra Netflix, blir videoene dine delt inn treminuttersintervaller. Her er hvorfor. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Derfor laster Netflix ned i treminutters-intervaller

Forskjellige scener krever forskjellig båndbredde.

Da Netflix åpnet opp for nedlasting av innholdet sitt ble det bestemt at det skulle komme i to forskjellige varianter.

For det første skulle de støtte kodeken VP9 for første gang. Men deri ligger det et problem – det er bare støttet av Android-enheter og ikke i iOS, så samtidig med VP9 bestemte Netflix seg for å bruke H.264/AVC.

Nye kodingsteknikker
H.264/AVC er ikke like effektiv som Google-utviklede VP9, men den er bedre enn de tidligere formatene, og har latt Netflix spare litt på båndbredden.

Hovedbesparingen av båndbredden kommer derimot av en helt annen grunn – som er i analysen av videoen som skal lastes ned.

Forskjellige scener krever nemlig forskjellig båndbredde. En fargerik og rask actionscene krever for eksempel mer fart i videoen enn en stille filming av en blå himmel, og animasjonsfilmer er lettere å kode enn levende film.

Laster ned tre minutter om gangen
Så i stedet for å endre disse innstillingene hver for seg, for hver film og serie som finnes, har Netflix bestemt seg for en annen innfallsvinkel.

Hver video som lastes ned gjør dette i treminutters-intervaller, med forskjellig båndbredde og kodingskrav for hver pulje.

Sammenliknet med kodingen som Netflix bruker for å strømme med den nye VP9-kodeken sparer dette omtrent 36 prosent i båndbredde for hver video.

Tar mindre plass
Dette affiserer også plassen som episodene tar i den lokale lagringen. Med treminuttersmetoden kan en iPhonebruker lagre fem episoder av for eksempel «Black Mirror» for den plassen det til tatt å lagre fire episoder med den gamle strømmemetoden.

Potensialet for øke videokvaliteten er også en av grunnene for hvorfor Netflix kommer til å bruke treminuttersnedlastinger i tillegg til nye kodeker i tiden som kommer.

Kilde
Variety

Stikkord: nedlasting, netflix, vp9