Lenovo Yoga Book er kanskje årets mest spennende nettbrett.
Lenovo Yoga Book er kanskje årets mest spennende nettbrett.

Annonse


De første dagene trodde jeg at jeg var forelsket i denne, men så fant jeg ut dette

Lenovo Yoga Book er et av de mest spennende nettbrettene på lang tid, og var kanskje det mest interessante produktet i denne klassen under høstens IFA-messe.

Lenovo Yoga Book
Jeg fikk en kortere sniktitt på Yoga Book den gang og var generelt sett positivt til produktet, men det var også flere ting jeg var skeptisk til. Etter to ukers ordentlig titt på nettbrettet, vet man litt mer om hva Lenovo jobber med.

Spesifikasjoner:

  • Operativsystem: Windows 10 (testet) eller Android 6.0.
  • Skjerm: 10,1-tommers, 1920 x 1200 piksler.
  • Lagring og minne: 64 GB SSD (støtte for minnekort), 4 GB minne.
  • Prosessor: Intel Atom x5-Z8550.
  • Trådløs teknologi: 802.11ac, Bluetooth 4.0.
  • Kamera: To stykk, 8 og 2 megapiksler.
  • Tilkoblinger: microSD, lydutgang og mini-HDMI.
  • Batteri: 8500 mAh.
  • Pris: 5990 kroner (Windows 10), 4990 kroner (Android).

Lenovo har vært veldig tydelige på at Yoga Book er et nettbrett og ikke en bærbar PC, så vi har hatt det i tankene under testingen og brukt brettet deretter. Dog har vi også sett hvordan Booken er til enkel jobbruk som skriving og redigering.

Annonse


Et slik nettbrett har vi aldri vært borte i før.
Et slik nettbrett har vi aldri vært borte i før. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Flott design og ypperlig byggekvalitet
Det er ingen tvil om at Lenovo har hatt en (notat)bok i tankene da de designet denne enheten. Yoga book er både ser og åpnes som en bok, samtidig som den er svært tynn (under én centimeter) og lett (690 gram).

Designet er unikt i nettbrettsammenheng og er på papiret kanskje det mest interessante siden Surface-serien så dagens lys i 2012. Surface ble riktignok ikke et klasseprodukt før generasjon tre, men det var de første modellene som startet det hele. Klokkereimhengselet, som kjent fra andre Yoga-produkter, er på plass og er av like god kvalitet som vi er blitt vant med fra denne serien.

Selv om Yoga Books design er interessant nok på utsiden, er det ikke før man åpner opp skjermen at det unike tastaturet dukker opp i all sin prakt. Nedre del av nettbrettet, der tastaturet pleier å sitte, er en stor kapasitiv berøringsflate som både kan brukes som et tastatur og å skrive og tegne på.

Flaten fungerer ved at tastaturet lyser opp når man ønsker å bruke det. Ønsker man å bruke flaten til å skrive på, trykker man på pennikonet øverst til høyre. Personer som har prøvd å skrive på skjermtasttauret på et nettbrett, vet hvor ukomfortabelt det kan være. Yoga Books holo-tasatur er litt bedre, men ikke. Det vibrerer når man bruker det og spiller av en plagsom lyd som det skulle vært lettere å deaktivere. Hvis man allerede trives med skjermtastatur, enten det er på mobil eller nettbrett, føler jeg at man også vil ha en god opplevelse med Yoga Books. Jeg hadde ikke det.

På dette området føler jeg at Lenovo bommet litt. Flaten kunne vært brukt til så mye mer og kunne blant annet hatt en dynamisk tastatur. I stedet er det låst til ett enkelt, engelsk, med ingen mulighet for å få frem en skandinavisk variant.

Styreflaten under tastaturet oppleves dessverre som tregt og knotete i bruk på grunn av den lille størrelsen samtidig som den ikke er glatt.

Når tastaturet ikke brukes, slås lyset av.
Når tastaturet ikke brukes, slås lyset av. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Pennen fungerer godt, men er det nyttig?
Bytter man til pennemodus blir hele berøringsflaten sort. Å skrive på skjerm er på langt vei like komfortabelt som å skrive på papir, selv om det føles veldig naturlig med Surface Pen og Apple Pencil. Lenovo ønsker at brukeren skal få følelsen av å skrive på papir og har gitt den akkurat det.

I esken følger det med en notatblokk man kan feste magnetisk til berøringsflaten, men det fungerer også med en vanlig notatblokk som ikke er tykkere enn én centimeter. Så er det bare å bruke den medfølgende pennen og skrive i vei. Teksten dukker umiddelbart opp i skriveprogrammet på maskinen, for eksempel OneNote, og det er så å si ingen forsinkelse. Dette fungerer faktisk meget godt.

Dog er jeg ikke helt overbevist om at dette er den beste løsningen ettersom man blir nødt til å følge med på både notatblokken og skjermen for å se om man noenlunde noterer innenfor rammene. Min ideelle nettbrettkompanjong er en minivariant av for eksempel Surface Pro eller iPad Pro.

Pennen er god å skrive med og selvsagt meget presis.
Pennen er god å skrive med og selvsagt meget presis. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Flott skjerm, tradisjon tro
Lenovo har en tradisjon for å sette gode skjermer i sine produkter og Yoga Book er intet unntak. Den 10,1-tommers IPS-skjermen er skarp og har en god fargegjengivelse samtidig som den rask og responsiv for berøring. Mange vil nok mene at 1920 x 1200 piksler er lite for en enhet av denne størrelsen, men for de fleste vil det holde i massevis.

Er det én ting jeg skulle sett de endret på med skjerm og størrelse på Yoga Book, er det å gjøre den om til 3:2- eller 4:3-format som gjør at brettet ikke føles så smalt og høyt når man bruker det i portrettmodus. Så langt virker det som at kun Microsoft og Apple syns at det er den beste løsningen.

Mens skjermen er toppers, er det verre med den generelle ytelsen. På grunn av den beskjedne størrelsen har Lenovo kun fått plass til en Intel Atom-prosessor som på ingen måte har et godt rykte. Til enkel surfing er det helt OK, men så fort man gjør noe mer avansert enn det eller bytter apper ofte, merker man fort at Yoga Book holder helt følge. I tillegg er det fortsatt et begrenset utvalg av apper i Windows Store, men det er ikke Lenovos feil. Går du for Android-utgaven har du en omfattende app-butikk å boltre deg på.

Lenovos Yoga-hengsel er på plass og er like stødig som vi er blitt vant med.
Lenovos Yoga-hengsel er på plass og er like stødig som vi er blitt vant med. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
Min første tanke da jeg så Lenovo Yoga Book for første gang, var «dette nettbrettet er midt i blinken for meg». Etter to uker med brettet i hus, har jeg lagt fra meg den tanken.

Yoga Book er et absolutt spennende konsept, men per nå er det flere ankepunkter enn fordeler ved produktet. Tastaturet er ikke det beste å skrive på, selv om Lenovo sier at det vil bedre jo mer man bruker det takket være maskinlæring, og det er synd at de ikke benyttet muligheten til å gjøre det dynamisk.

Å feste notatblokken for å skrive direkte på PC-en er et meget interessant konsept og jeg håper Lenovo bygger videre på både dette og tastaturet.

Ytelsen er også ikke spesielt god, men det er bare tidsspørsmål før de minste prosessorene er gode nok til å gi en tilfredsstillende Windows 10-opplevelse.

Kort oppsummert har jeg tro på at dette er en produktserie som kan bli meget god fremover, men det er ikke det i dag.

Karakter: 6/10.

+ Tynn og lett.
+ God byggekvalitet.
+ Topp skjerm.

– Ikke USB-C.
– Knotete tastatur.
– Litt usikker på nytten ved skrivingen på papir.
– Svak ytelse.

Annonse


Annonse


Annonse