NordVPN skryter av å tilby NRK i utlandet. NRK selv tar det med ro, men følger utviklingen.
NordVPN skryter av å tilby NRK i utlandet. NRK selv tar det med ro, men følger utviklingen.

Annonse


VPN-tjeneste reklamerer for NRK-titting i utlandet – dette mener NRK om tyvtittingen

I oktober fikk ITavisen en pressemelding fra NordVPN som skryter av at nordmenn med deres tjeneste kan titte på NRK-innhold, også når de er utenlands.

Skryter av NRK-tyvtitting
I pressemeldingen heter det blant annet:

«NRK.no er den mest populære streamingtjenesten i Norge, og tilbyr serier og filmer med høy kvalitet.

NRK.no er tilgjengelig for de som er basert i Norge. Derimot blir streamingen blokkert med en gang man kommer utenlands , slik at man ikke vil kunne se populære serier eller dra nytte av en NRK.no konto ved å se på de filmene man vil.

Annonse


Geo-blokkeringen er pålagt på grunn av lisensavtaler som begrenser innholdet til Norge, men hva med abonnenter av NRK.no som reiser utenlands eller bor i et annet land?

Løsningen for streaming utover landegrenser er en VPN (Virtual Private Network) tjeneste, som lar deg koble deg opp mot innholdet du ønsker ved å unngå de geografiske restriksjonene.»

Dette mener NRK
Merkelig nok er det ikke noe problem å strømme NRK på Apple TV i USA selv uten norsk VPN, men uansett er nok ikke dette en ønsket funksjon.

Vi spurte Øyvind Lund som er mediedirektør NRK, hva han synes om tilbud som dette (uthevingen er vår):

«NRK har dessverre ikke rettigheter til å tilby alt vårt innhold utenfor landets grenser. Vi registrerer at enkelte aktører derfor på eget initiativ tilbyr slike tekniske løsninger for at nordmenn skal kunne få tilgang til alt innholdet, også når de er i utlandet.

Det er jo i seg selv positivt for publikum, som i all hovedsak må antas å være norske lisensbetalere. Samtidig må vi i NRK vurdere i hvilken grad dette blir et reelt problem for rettighetshaverne. Vi følger derfor utviklingen på området.»

Mener det ikke er et stort problem, men følger med
Trond Bie: – Hva med innhold som ikke er produsert av NRK og som egentlig ikke skal kunne spilles av utenfor Norge? Er ikke det et problem I forhold til rettigheter og slikt mot tredjepartsprodusenter?

Øyvind Lund: – Som jeg forklarer må vi følge med på om dette blir et reelt problem, i og med at vi har et norskspråklig tilbud vil nok omfanget begrense seg selv.

Annonse


Annonse


Annonse