ZenPad S3 10 fra Asus er et nettbrett med veldig premium-design.
ZenPad S3 10 fra Asus er et nettbrett med veldig premium-design.

Annonse


Hvordan står det til med Android-nettbrett for tiden?

For ikke lenge siden lanserte Asus nettbrettet Zenpad 3S 10, et nettbrett som på papiret fremstår som et virkelig premium-nettbrett med designdetaljer som sandblåst aluminum og kurvede kanter. Med dette forsøker Asus å sikte seg inn på kundene som vektlegger design like mye som gode spesifikasjoner.

Spesifikasjoner for modellen vi testet:

  • Modell: Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)
  • Skjerm: 2K, 9,7 tommer IPS LCD, 2,048×1,536 (Tru2Life)
  • CPU: Hexa-core MediaTek CPU (2×2.1GHz og 4×1,7GHz)
  • RAM: 4GB
  • Nettverk: WiFi, Bluetooth, GPS
  • Lagring: 64GB (Finnes også i 32GB versjon)
  • SD-kort: Ja, støtter opptil 128GB
  • Batteri: Ikke utskiftbart Li-Po 5900 mAh (22 Wh)
  • Lyd: 7.1 Kanals virtuell surround lyd
  • OS: Android 6.0.1

Design
Jeg har nesten ingenting å utsette på designet her. Den er til forveksling veldig lik iPad Pro med unibody aluminium og utførelsen føles meget robust, samtidig raffinert. Den har slipede kanter, eller diamantkuttet som Asus kaller det, som runder av kantene og gir et mer ekslusivt preg.

Selve nettbrettet veier 430 gram, og er det noe jeg skal utsette er det vel kanskje at det rett og slett er litt vanskelig å holde i. Med de finskårne kantene og den glatte aluminiums-ryggen så er det ikke mye til å skape friksjon mot fingrene, dermed føles det ofte som om den kommer til å skli rett og ut av fingrene som et såpe-stykke rett som det er, dette kommer man selvsagt til livs om man bruker et smartcover eller annen beskyttelse.

Annonse


På det tynneste er den 5,8mm og rundt kameraet er den 7,2. Ipad Pro 9,7 er til sammenligning 6.1mm på det tynneste. Så bittelitt litt tynnere er den altså, men ikke noen revolusjon.

Skjerm

Skjermen er svært god, og har hva Asus kaller «Tru2Life», Apple kaller det «Retina», poenget er at man har mange piksler å leke med her. Og det legger vi merke til. Tru2Life gir større dynamikk, klarere farger og større detaljnivå i bildet. Den er en fornøyelse å bruke når det kommer til konsum av innhold.

ZenPad 3S 10 kommet med en panel som yter 2,048 x 1,536 piksler fordelt på en  9,7 tommer IPS LCD som gjengir 16 millioner farver med en tetthet 264 ppi, samme som iPad Pro-modellene med andre ord.

Lyd
I motsetning til resten av ZenPad-porteføljen så har ZenPad 3S 10 to stereo-høyttalere på av maskinen der hvor USB Type-C kontakten sitter. En utfordring med den plasseringen er at når man bruker nettbrettet i portrett så blokkeres ofte høyttalerene. Men dette er egentlig ikke et veldig stort problem, men er en kilde til irritasjon ved enkelte anledninger.

Asus sitt nye flaggskip kommer med også med DTS Headphone:X som skal kunne levere 7.1 kanals «virtuell surroundlyd» med hodetelefoner på. Og konklusjonen etter å ha brukt nettbrettet i over en måned er at den leverer svært god lyd. Både med og uten hodetelefoner på.

Selv de to innebygde «fem-magnet»-høyttalerene leverer bra, til tider veldig bra. Klar og fin lyd som ikke er for metallisk eller hul slik som man ofte får det på enheter med denne formfaktoren. Mye av dette er takket være Asus egen software som lar deg stille inn lyden etter forskjellige forhåndsbestemte innstillinger som gir langt bedre klang. Når denne er skrudd av er lyden omtrent så hul og anonym som man forventer fra en slik enhet.

Ved å endre innstillingene i den medfølgende appen for tilpassing av lydinnstillinger så kan du fremheve dialog, tilpasse til film, musikk og mer.

Høyttalerene kommer sammen med en NXP-forsterker som Asus hevder at forbedrer lyden og unngår forvrengninger og tillater deg å skru opp volumet litt ekstra uten å få ulyder med å kjøpet. Samtidig som det skal forhindre skader, eller slitasje som kan oppstå etter lang tids bruk ved høyt volum.

Til arbeid
Asus sendte ikke med noe tastatur til denne modellen, og så langt vi kan se finnes det heller ikke noe tilpasset til akkurat denne modellen fra Asus. Men de har sitt modulære tastatur som passer til alle modeller opp til 10 tommer.

Asus om dere leser dette; det skulle dere har sendt med.

Uansett, etter å ha røsket gjennom noen kasser av «ting som er greit å ha» så fant jeg endelig mitt Logitech K810 trådløse tastatur. Etter en kjapp aktivering av Bluetooth og en parings-kode senere så skriver jeg så bitsene fyker. Snarveiene er tilnærmet like til Windows og macOS, selv om noen ting er annerledes. Det er ingen forsinkelse å snakke om, og bytting mellom apper skjer med ALT+TAB slik man er vant til.

Det stikker litt ekstra i hjertet når jeg i varslingssenteret mitt får instruksjoner om hvordan jeg skal parre nettbrettet med Asus sitt eget trådløse tastatur. C’Est La Vie.

Jobbing med dokumenter er ok, men det er som kjent noe begrenset hva du faktisk får utført i de mobile versjonene av Office, Google Docs eller andre. Jeg tok meg selv i å bruke nettbrettet ofte til å skrive e-poster, utkast og enkel redigering av dokumenter. Jeg har også skrevet denne saken i Evernote på nettbrettet, men når det kom til bildene måtte jeg gi tapt. Det ble rett og slett for tungvindt.

Men det er et punkt den virkelig skinner på når det kommer til arbeid og læring. Og det er med Asus egen stylus, Z Stylus. Den har 1,2mm bred tupp og leser 1024 nivåer av trykkfølsomhet.

Kort fortalt så fungerer den meget godt og sammen med Asus sin egen metode for å låse skjermen kun til pennen, så er den en god erstatning for notatblokken i møtet eller på skolen.

Personlig har jeg i testperioden brukt den i flere situasjoner hvor jeg normalt sett har med meg en A4 notatblokk for å gjøre større notater eller skisser. Hvorvidt den er god nok til å tegne noe vettugt med, for designere for eksempel, det må nesten noen andre svare for. Men for oss vanlige dødelige er den mer enn god nok.

En ting jeg la merke til er at sammenlignet med Apples versjon av den digitale pennen så er tuppen «glattere», noe som gjør at det føles mer som å skrive på glass (som faktisk er det du gjør) sammenlignet med Apple sin Pencil som har en «gummiert» tupp som føles mer naturlig ettersom den gir litt mer friksjon mot underlaget.

Batteri
Asus hevder å få i overkant av 10 timer ut av batteriet. Mine batteritester har også målt den til rundt det med “normal bruk” (chat, surf, web, litt spill og video). Den holder med andre ord fint som en medfølger i arbeidsdagen eller som erstatter for notatblokken på skolen eller jobb før den trenger en ny lading.

Ladingen skjer via medfølgende adapter og en USB Type-C kontakt på bunnen av enheten. Asus skilter med Quickcharge 3 og at den skal kunne oppnå 80% kapasitet på 30 minutter. Dessverre, så må man skaffe en egen 18W adapter for å kunne utnytte QuickCharge. Uten en slik bruker den ca 3 timer på å oppnå full lading.

Ytelse
Med relativt kvasse spesifikasjoner så ledes man til å tro at ZenPad 3S 10 kommer godt forberedt. Og i vanlig bruk er det heller ikke noe venting, forsinkelser eller ytelsesproblemer å spore mens jeg bruker maskinen til å veksle mellom sosiale medier, dokumenter og web-surfing. Med en Mediatek MT8176 Hexa-core (seks-kjernet prosessor) med 2×2.1GHz og 4×1,7GHz så har du på papiret nok kraft til å dra rundt det meste.

Men Mediatek er ikke kjent for å levere de beste brikkene på markedet der Snapdragon og Apples egne er ledende. Derfor ble jeg ikke særlig overrasket over at den ikke kommer veldig bra ut i vår Geekbench-test. Sammenlignet med andre modeller scorer den lavere enn iPad Air 2 og begge Pro-modellene fra Apple. Det som jeg ble overrasket over var at sammenlignet med iPad Pro-modellene så scoret Zenpad 3S 10 under halvparten av deres score på en-kjerne testene. Flaggskipene fra Apple scoret rundt 3100 i snitt, mens Zenpad 3S 10 kom inn på 1577.

screen-shot-2016-10-24-at-11-07-51

Vi forsøkte i samråd med Asus å få slått av strømstyringen som gjorde at CPU ble satt til «Smart», siden undertegnede har en mistanke om at det drar ned tallene i Geekbench-testen. Dessverre har ikke det latt seg gjøre, men om vi skulle få det til kommer vi til å oppdatere denne testen med nye tall.

Underholdning og nyttige funksjoner
De gangene jeg legger merke til at den sliter er når jeg laster inn større spill og av en eller annen merkelig grunn når jeg spiller av innhold fra HBO Nordic appen. Netflix, og Viaplay spiller av sitt innhold uten problem. Til gjengjeld er innhold fra HBO nesten umulig å se på, ettersom det hakker så mye. Det samme problemet opplevde jeg med Asus ZenPad 8. Grunnen til det har jeg ikke kommet til bunns i enda.

Når det kommer til nyttige funksjoner så er det en funksjon, som i alle fall jeg er blitt avhengig av, og det er fingeravtrykk for å låse opp enheten. Etter å først ha begynt å bruke det er det ingen vei tilbake til å tegne mønster på skjermen eller skrive inn en PIN-kode/passord hver gang du skal låse opp igjen enheten din.

Leseren på Asus ZenPad 3S 10 er meget kjapp og nøyaktig. I prosessen med å skanne inn fingeren legger du den på leseren i mange forskjellige vinkler slik at uansett hvordan du setter fingeren på så kan den lese den delen.

Jeg lot tommel og pekefinger skannes inn på begge hender slik at jeg kan låse den opp uansett hvilken visning jeg holder den i, landskap som portrett. Dette fungerte akkurat som forventet, kjapt og uten problemer.

Apper
Den store skuffelsen med denne enheten ligger egentlig i brukergrensesnittet, Asus Zen UI. Med over 15 egne “Asus apper” så blir det fort forvirrende og det føles i stor grad som de fleste av de er unødvendige. Personlig skulle jeg ønske at produsenter av maskinvare overlot dette til brukerene selv og 3.parts apper.

Det er egne Asus apper for å ta notater, vær, skylagring, kontakter, support, galleri, fotomontasje, lydopptak, musikk, deling av innhold, sikkerhetskopiering og listen fortsetter. Mengden egne apper som Asus legger med føles overveldende og mesteparten av de kommer aldri til å brukes.

Asus er ikke alene om å gjøre dette, slik er det også med Samsung, og flere med de har blitt kritisert for denne praksisen tidligere.

Men det er et par unntak fra dette, det ene er “Asus mobilbehandling” som er en hendig app som frigjør minne og bevarer batteritiden. Dette gjør den ved å hindre apper som ikke trenger det å starte ved oppstart og stoppe de som tar opp unødvendig minne.

Man kan argumentere for at det burde være unødvendig, men nå er det fortsatt slik (i alle fall på Android) og at Asus da gjør det lettere å rydde opp gir god verdi for brukeren.

Det andre unntaket er Asus sin egen app for styring av innstillinger som har med lyd å gjøre. Denne kommer virkelig til sin rett ved at du kan tilpasse lydbildet til situasjonen du befinner deg i. Det være seg om du hører med eller uten høyttalere og så videre.

Prisvurdering

Prismessig ligger ZenPad ca 2000 kroner lavere i pris enn rivalen iPad Pro 9,7, og om man ikke er for investert i et Apples økosystem er det et like godt argument som mange andre. De to modellene har en prislapp på henholdsvis 4290 kroner for 32GB modellen og 4490 kroner for 64GB modellen.

I samme prisgruppe finner vi iPad Air 2 og Samsung Galaxy Tab 2 for å nevne noen. Begge disse er aldrende sammenlignet med ZenPad 3S 10 og iPad Pro 9,7 som gjør at de ikke kan sammenlignes på likt grunnlag.

Konklusjon
Alt i alt så liker jeg ZenPad 3S 10 veldig godt, for etter å ha klådd på Asus ZenPad 8 en stund så var overraskelsen stor når jeg pakket opp Asus 3S 10. Det var en helt annen liga. Alt fra designen til hvor lyssterk og klar skjermen var. Men ytelsen er dog en skuffelse.

Spørsmålet som gikk igjen i hodet mens jeg testet denne var om den kunne klå Apples store lille flaggskip, iPad Pro 9,7. I mine øyne så er svaret faktisk ja. Som jeg har vært inne på tidligere i testen så har ikke 3S 10 noen problemer med å utføre de oppgaver jeg kaster etter den, men tidvis kommer den til kort. Men ikke på punkter jeg personlig bryr meg om (spill). Dette nettbrettet har det meste, og har mer enn nok ytelse for de fleste som søker etter billigere alternativ til iPad Pro. Men for noen vil ytelse telle mer enn reell bruksverdi, og for de vil ikke konklusjonen min resonnere i det hele tatt.

Sagt på en litt enklere måte, er du på utkikk etter “godt nok” og ikke “best/dyrest i klassen” vil Asus ZenPad 3S 10 tilfredstille de fleste behov med design i toppklasse til en billigere penge.

Om du derimot ser etter å oppgradere fra en eldre iPad så vil for eksempel Air 2 være et mer logisk kjøp siden du holder deg innenfor samme økosystem og får bedre ytelse til nær samme pris.

Det største ankepunktet for å ikke velge denne modellen kan være at selv om den ble lansert nå i August kommer den med Android 6.0, og så langt er det ingen planer om å oppgradere den til 7.0 fra Asus sin side. De har også tidligere vært sene, om ikke fraværende med oppgraderinger av sine nettbrett til nyere versjon av Android.

Karakter 7 av 10

+ Lekkert design, fine detaljer
+ God Stylus, lett å bruke
+ God batteritid
+ God byggekvalitet, føles meget robust
+ Pris

– (For mange )Asus-apper
– Glatt
– Ikke eget tastatur
– Noe svak ytelse
– Ingen annonsert oppgradering til Android 7

Annonse


Annonse


Annonse