Battlefield 1 er for min del det beste spillet i år.
Battlefield 1 er for min del det beste spillet i år.

Annonse


TEST: Battlefield 1-flerspiller er en seier for menneskeheten

Jeg har spilt Battlefield 1-flerspiller i Windows 10 i over 30 timer. Dette mener vi om DICE sitt nyeste mesterverk av en skytefest.

Følg ITavisen på Twitch.

Jeg trodde ikke vi skulle overleve ventetiden
Tiden har heldigvis gått fryktelig fort siden jeg så de første Battlefield 1-trailerne i våres, testet beta-en og til lanseringen – det har vært nok av toppspill, blant annet Forza: Horizon 3 og Gears of War 4 å kose seg med i mellomtiden.

Det er likevel Battlefield 1 jeg kommer til å komme tilbake til i flere år fremover grunnet lagspillet, grafikken, lydene, kartene og de utrolige tingene som bare kan skje i Battlefield.

Annonse


Les også vår anmeldelse av historiedelen i Battlefield 1: Endelig en Battlefield-historie som fenger.

Mye kunne gått galt, men lanseringen gikk utrolig bra
Trailerne så igjen helt utrolige ut, som med de to forgående spillene i serien, men fallhøyden var ekstra stor denne gang.

Dette av to årsaker: Battlefield 4-lanseringen var en fiasko og spillet ble ikke ordentlig rettet før etter ett år, og det faktum at Stars Wars: Battlefront, også fra DICE, var tamt.

Skulle DICE levere et mye mer «mainstream» spill i Battlefield 1, en slags kjip klone av Battlefront, på ordre fra EA?

Jeg kan berolige og konkludere med en gang: hva EA tenker vet vi ikke, men DICE har levert på alle områder. Battlefield 1 er i en helt annen liga enn Battlefront.

Årsaken til at Battlefield 1-serverne var nede på lanseringsdagen var hverken EA eller DICE sin feil denne gang, men det massive DDoS-angrepet som ble utført samme dag og som tok ned en haug viktige tjenester.

Nye Battlefield er mye mer brutalt og rått enn forgjengerne - stilen kler spillet på alle måter.
Nye Battlefield er mye mer brutalt og rått enn forgjengerne – stilen kler spillet på alle måter.

Jeg starter med det nye
Nytt i serien er at du plutselig får beskjed om at en spesialvåpen- og rustningspakke er tilgjengelig i nærheten av deg, om du skulle være i riktig område. Du kan velge mellom flammekaster eller maskingevær-pakker.

Kle på deg en av disse og du kan meie ned mange av fiendenasjonens tropper. Det er ikke så mange av dem, og de droppes ikke så ofte, at det kjører balansen av spillet ut av spor. Nei, det øker bare moro-graden enda noen prosent, for kraftige er de og lyddesignet skinner som vanlig som seg hør og bør fra et DICE-spill.

Balansen er god, for det er ikke få ganger jeg har blitt dolket i ryggen med rustningene på. Som med stasjonære våpen må man være smart (rifle-kule i bakhodet hver bidige gang.. sukk), men samtidig holde seg i bevegelse med rustningene på.

Jeg spiller Battlefield 1 Operations-modus på PC med kommentarer. Artikkelen fortsetter under klippet.

Det nye spillmoduset er kjempegøy
Operations er det nye spillmoduset for serien, og kan ses på litt som Conquest (40 eller 64 spillere), bare med egendefinerte mål.

Et lag forsvarer, motstanderen angriper. Kartene er delt inn i sektorer som angriper må vinne stegvis for å vinne slaget.

Fordelen med Operations kontra Conquest er at man hele tiden vet hvor man skal – dette er flott for de som er nybegynnere, og de som har noen hundre timer i Battlefield-universet.

Begge parter slipper å skrike til hverandre om å gå til målet, men helsepakkene må selvsagt deles ut manuelt av soldaten, og det er det fremdeles alt for få som gjør. Dessuten er det mange som tydeligvis ikke vil ha poeng for å gjøre lagkameratene oppmerksomme på hvor fienden er med Q.

Skal du se noen av klippene, anbefaler vi siste match i klippet under – en thriller til siste sekund!

Ser dette skjermbildet ut som et for-godt-til-å-være-sant-PR-triks? Ja, men det er ikke et PR-triks, slike ting som dette skjer hele tiden.
Ser dette skjermbildet ut som et for-godt-til-å-være-sant-PR-triks? Jo, men det er ikke et PR-triks, dette er en ikke så usedvanlig scene. (Ill.: EA)

Før man entrer slagmarken, uansett om kampen har pågått uten deg, ser du en liten intro som fortelles av en landsmann. Det forklares hva man må gjøre, og hvor man eventuelt må falle tilbake, om motstanderen blir for tøffe og klarer å ta en eller flere sektorer fra laget ditt.

Apropos om du er på et dårlig lag: vinner man ikke første runde får man hjelp av tog og luftskipet. Dette byr på enda mer galskap og moro i tillegg til at man får tilbakemeldingen på hvor godt eller dårlig angrepet gikk.

Operations er flott, og løfter spillet enda noen hakk. Jeg gleder meg til flere Operations-kart.

Lagspill
Husk følgende:

Disse reglene vil hjelpe deg å få mest mulig ut av spillet.
Disse reglene vil hjelpe deg å få mest mulig ut av spillet. (Ill.: i.imgur.com/XDUYWVu.png)

Ferdig? Ok. Battlefield blir så uendelig mye morsommere for alle som spiller, og du får mye mer poeng, om du følger de enkle retningslinjene.

Det er bedre å spille forsiktig i starten og få poeng for å gi laget seieren, enn å leke Rambo og ha en god «kill/death-ratio».

Du kan bombe eller være jagerpilot.
Du kan bombe eller være jagerpilot.

Det er litt vanskelig i starten
Jeg vet: er du ny i et spill som dette kan det være tøft å komme i gang, men vi lover deg at du etter tre, fire timer skjønner greia i stor grad og på den relativt korte tiden vil kunne «eie» en rekke av dine motstandere, ta kontrollen over nye områder med laget ditt, og kanskje til og med ha senket et hus eller en tanks.

Fordelen for deg som «noob» er at det er skikkelig fysikk i kulene denne gang, så personer med mange timer fra de Battlefield 3 og 4 vil ikke ha det like lett som du kanskje tror de første timene.

Jeg kan nesten garantere deg at du ikke får det morsommere foran en PC om du teamer opp med kompiser og kommuniserer verbalt mens dere er i samme lag.

Jeg spiller Battlefield 1 Conquest-modus på PC med kommentarer. Artikkelen fortsetter under klippet.

Grafikk, lyd, fysikk og værsystemet
Har du en god spill-PC er det en fryd, har du ikke en allerede er DICE sitt nye mesterverk grunn alene til å handle en.

Kjøp en spill-PC til 10 000 kroner og jeg kan love deg at grafikken og FPS-en (Frames Per Second) vil blåse deg av banen.

Flotte PC-spill finnes den en god del av på tampen av 2016, men ingen av dem er så store og detaljrike som Battlefield 1.

Vi snakker store kart og 64 spillere og likevel kjører dette stabilt med 80 bilder i sekundet (opp fra 60 prosent i beta-en – det har også blitt lansert flere nye grafikk-drivere) med 2560 x 1440-oppløsning og alle detaljer på «Ultra».

Fysikken har skylda
Når spillet lugger ned til 50 FPS på vår maskin er det grunnet fysikk-beregninger og grafikkkunst som sammen gir Core i5-en vår (4690K) litt utfordringer i kombinasjon med GTX 980 ti 6GB. Heldigvis er dette unntaket og ikke regelen. 90 prosent av tiden er FPS-en stabil.

Værsystemet er svært viktig. Foruten å se utrolig pent ut sørger sol, regnvær og tåke for plutselig å tvinge taktikk-endringer.

Dette fører til enda mer dybde og mulige taktiske fordeler om du er smart. Været er viktigere enn fysikken når bygninger ødelegges og til slutt må gi seg etter for mange tanks og granater (pass på å komme deg ut døra i tide!).

Grafikken og opplevelser som dette er det ingenting som slår akkurat nå, mener ITavisens flerspilleranmelder Trond Bie.
Grafikken og opplevelser som dette er det ingenting som slår akkurat nå, mener ITavisens flerspilleranmelder Trond Bie.

Morsommere enn de aller beste action-filmene
Battlefield 1 er det beste Battlefield-spillet som er produsert, og det beste flerspiller-spillet jeg har spilt.

Det er mindre tekniske feil å finne, men disse rammer oss så sjeldent at de ikke trekker ned.

Fra lanseringsdagen, og før med Origin Access, har jeg ikke opplevd at spiller-klienten har krasjet en eneste gang – ei heller en eneste server (jeg tror snitt-svartiden mot DICE’ servere ligger på rundt 25 – det er svært lavt, men så har de også servere på vest-kysten i USA).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik har jeg gjort det frem til nå, etter 32 timer på slagmarken. Vi foretrekker uten tvil støtte-klassen i spillet.
Slik har jeg gjort det frem til nå, etter 32 timer på slagmarken. Vi foretrekker uten tvil støtte-klassen i spillet. (Ill.: ITavisen)

Konklusjon
I de kjedeligste øyeblikkene, og det finnes ikke mange av dem, er det verste jeg kan si at det er den peneste og kjappeste krigs-åpen-verden-grafikkmotoren som er produsert (legg merke til at kulene, sekundet det går ut av våpenet ditt, ser annerledes ut når de spinner mot fienden når det er regnvær kontra solskinn og gjørmen fester seg til geværet – detaljer).

Grafikkmotoren er så glattpolert at de aller fleste spill PC-er som ikke er eldre enn fem år vil kunne gi deg glede av det.

Jeg bør oppsummere årets beste spill før 2017 i en lengre artikkel fra undertegnende og Martin.

1. plass for min del? Battlefield 1 (Doom finner jeg også på min topp-fem-liste).

Karakter: 10/10

+ Den beste flerspilleropplevelsen jeg har hatt
+ Mektig grafikk, fysikk, detaljnivå og musikk
+ Et utrolig smart og pent dynamisk vær-system endrer kampbildet på alle kart
+ Det er gøy å fly, knuse bygninger med tanks og leve seg inn i krigen
+ Stabilt teknisk
+ Server-liste

– Dyrt om man vil ha hele opplevelsen (rett under 1200 kroner for samtlige DLC-er)
– Kjip våpen-progresjon, nesten ingenting å låse opp bortsett fra kamo (Warbonds tjenes når du gjør en god jobb og er til for å handle våpen)
– For mange like våpen
– Enkelte bugs

Annonse


Annonse


Annonse