Vi oppsummerer løst og fast om Apple siste lansering.
Vi oppsummerer løst og fast om Apple siste lansering.

Annonse


Apple: – MacBook Pro har ikke 32 GB RAM grunnet batterilevetid

Det har kommet en liten storm av Apple-nyheter etter lanseringen av nye MacBook Pro på torsdag, og siden vi ikke kan publisere alle som egne saker, har vi laget en kortfattet oppsummering av de viktigste sakene her:

MacBook Pro-verktøylinjen vil vise funksjonstaster når Windows kjører på Boot Camp
Et av de store spørsmålene om nye Touch Bar på Apples nye MacBook Pro, er hvordan denne vil fungere når man kjører Windows. Ifølge en epost fra Craig Federighi, Apples programvaresjef, vil den vise “vanlige” funksjonstaster.

Hva som eventuelt menes med dette er ikke godt å vite. Det kan bety at Touch Bar viser de klassiske funksjonstastene fra F1-F12, men det kan også bety de klassiske funksjonstastene på MacBook – som er for vanlige oppgaver som volum, tilbakespilling og skjermkontroller.

MacBook-verktøylinjen kjører på Apple Watch-maskinvare
Utvikleren Steven Troughton-Smith har undersøkt Touch Bar på den nye MacBooken og kommet fram til T1-brikken den bruker er en “variant av system-on-a-chip-brikken som brukes i Apple Watch.” Dette betyr at Touch Bar egentlig kjører en versjon av WatchOS på T1-brikken og at MacOS kommuniserer med denne gjennom en USB-bro.

Annonse


T1-brikken fungerer også som et ekstra sikkerhetslag mot FaceTime-kameraet og TouchID-sensoren, ettersom den kommuniserer med resten av maskinen gjennom denne USB-broen, ifølge MacRumors.

16 GB ram for å “spare batteriet”
Selv om MacBook Pro nå bruker mer energieffektive Skylake-prosessorer, raskere flashdisker, bedre GPUer og ny “termisk arkitektur,” tilbyr ikke Apple mer enn 16 GB minnne på maskinene.

Mange har lurt på hvorfor Apple ikke tilbyr 32 GB minne i spesialbygde maskiner, men nå har Phil Schiller svart at dette er på grunn av batteritiden:

– Å sette i mer enn 16 GB med rask RAM i en bærbar design på dette tidspunktet vil kreve et minnesystem som forbruker mye mer strøm, og dette vil ikke være effektivt nok for en bærbar, sier Schiller i et svar på en epost som spurte om 32 GB minnekonfigurasjoner.

lg5kmonitor

Ferdig med å produsere skjermer?
Mange hadde ventet seg en ny Apple-skjerm fra lanseringene på torsdag, men i steden valgte Apple å vise frem en 27-tommers 5K UltraFine skjerm laget i samarbeid med LG, som stiller spørsmål ved Apples fremtidige skjerm-planer.

Det har i lengre tid gått rykter om at Apple jobber med en Thunderbolt-skjerm som bruker et eget skjermkort, men lanseringen av den nye skjermen i samarbeid med LG tilsier at Apple er ute av skjerm-bransjen. Dette blir så også bekreftet av The Verge-journalisten Nilay Patel i en twitter-melding:

LGs 5K UltraFine-skjerm koster 1 299,95 dollar (10 399 norske kroner) og kobles i MacBook Pro med en enkelt Thunderbolt 3-kabel. Men siden den bruker “Multi-stream transport” og Thunderbolt 3, er den så også bare kompatibel med nye MacBook Pro – inntil det kommer med flere Macer med teknologien.

Skjermen tilbyr også ladefunksjon, har bred fargestøtte, innebygde stereohøyttalere og har porter på baksiden for å koble til flere enheter. Den har også kamera og mikrofon, som alle er funksjoner som man kunne forvente av en Apple-laget skjerm.

TouchID på nye MacBook Pro
Det har kommet en video på YouTube som viser hvordan TouchID vil se ut i nye MacBook Pro, og det er ganske stilig, spør du oss:

Thunderbolt 3-portene på høyre side av 13-tommers MacBook Pro har redusert båndbredde
Apple har sluppet mer informasjon om Thundbolt-portene på nye MacBook Pro, og mens 15-tommeren tilbyr full ytelse på alle portene til maskinene, er det bare to av de fire portene på 13-tommeren som byr på det samme.

De to portene på høyre side har Thunderbolt-funksjonalitet, men skal komme med redusert PCI Express-båndbredde. På grunn av dette anbefaler Apple å bruke portene på venstre side til enheter som krever full båndbredde.

Alle portene på alle sidene av alle de nye MacBook Pro-ene tilbyr imidlert full USB 3.1 Gen 2-båndbredde, som altså er 10Gb/s, skriver MacRumors.

MacBook Pro 13-tommer uten Touch Bar har avtagbar SSD
Det skal være mulig å ta av SSD-modulen i MacBook Pro 13-maskinen uten Touch Bar, i følge Other World Computing, som har fått kloa i et eksemplar som de har begynt å demontere.

Dette kan tilsi at det er muilig å bytte ut modulen med på egenhånd, men det er slettes ikke sikkert.

De fant også at bunnen var vanskeligere å ta av enn tidligere generasjoner, men at det ikke var brukt lim. Man må også fjerne høyttalermodulen for å ta ut SSDen, som er teipet fast med veldig sterk teip.