Disse ønsket vi ikke å sende tilbake.
Disse ønsket vi ikke å sende tilbake.

Annonse


Tre til side, Bose og Sennheiser: En ny støykonge er kåret

Tidligere i år vi testet støykanselleringshodesett fra hodetelefonkjemper som Bose og Sennheiser.

Momentum 2.0 Wireless og QuietComfort 35
Fra sistnevnte testet vi Momentum 2.0 Wireless først og konkluderte med at «dette er de eneste hodetelefonene du trenger». En drøy måned senere testet vi Bose QC 35 – selskapets første trådløse flaggskipmodell – og disse var såpass gode at vi gav dem full pott. Ti av ti mulige.

Under årets IFA-messe i Berlin annonserte Sony deres nye støykanselleringskonge: MDR-1000X. Navnet er ikke like klengende som Sennheiser og Boses varianter, men heldigvis har ikke det noe å si på produktet.

Sony og Sennheiser. Side om side.
Sony og Sennheiser. Side om side. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Les også: Vi klarte ikke å legge oss fra dette spillet for å skrive anmeldelsen.

Annonse


Sony MDR-1000X
Jeg fikk en kort demonstrasjon av MDR-1000X på IFAs messegulv og førsteinntrykket var svært positivt. Hvis du ikke har vært på en slik messe før, kan jeg i hvert fall garantere deg at det ikke akkurat er mangel på støy i lokalene. Det er annonseringer over høyttalersystemet, personer som snakker i kapp og musikk fra hver eneste utstillingsbod som prøver å overgå den neste. Opp i all denne bråkete smørjen fant jeg ro med Sonys nye støykansellerende hodetelefoner.

På det området MDR-1000X skiller seg ut mest (og kanskje best) fra QCc

35 og Momentum 2.0 Wireless, er selve kontrolleren. Altså der man styrer volum, pause/spill av og frem og tilbake i sanglisten. Dette gjøres via en berøringsfølsom flate på den høyere øreklokken. Og ja, man trenger ikke ta av hanskene – selv ikke skinnhansker – når man bruker flaten.

Man kan for eksempel trykke dobbelt på flaten for å besvare et anrop eller pause/spille av musikken. Drar du en finger nedenfra og opp, øker volumet og vice versa. Det samme gjelder hvis du ønsker å bytte sang: dra fingeren fremover på flaten og neste sang spilles av. Hodetelefonene har også det Sony omtaler som «Quick Attention». Dette fungerer slik at man legger håndflaten over øreklokken, støykanselleringen og musikken dempes og man kan høre mer av omgivelseslydene.

Dette er kjekt hvis man skal lytte til annonseringer over høyttalersystemet på for eksempel fly eller tog. Eller hvis man blir snakket til og ønsker å vite hva personen sier uten å ta av seg hodetelefonene. Dog ser det sikkert bedre ut om man faktisk tar de av seg når man snakker med andre.

På den høyre øreklokken sitter også micro-USB-tilkoblingen som brukes for å lade hodetelefonene.

Designet er enkelt og stilfullt.
Designet er enkelt og stilfullt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Les også: Dette spillet har en modus for deg som elsker samarbeid.

Meget smart styring
Alt annet styres på den venstre øreklokken. Der er knappene for av/på og paring, støykansellering og også omgivelseslyd. Her sitter også lydutgangen hvis man for eksempel har gått tom for lyd og har med den medfølgende lydkabelen. Husk adapteren hvis du har iPhone 7.

I motsetning til Momentum 2.0 Wireless fra Samsung er det faktisk mulig å deaktivere støykanselleringen når man bruker Bluetooth. Det gjøres med ett trykk på NC-knappen. Samme knapp kan også brukes for å optimalisere støykanselleringen som gjøres ved å trykke og holde inne knappen. Da foretar hodetelefonene en ny sjekk av omgivelseslydene og tilpasser støykanselleringen deretter.

Paringen er MDR-1000X med enheter har totalt sett forløpt seg smertefritt. Jeg har koblet dem til enheter med Windows 10, iOS og Android uten de store problemene. Kun med Windows 10-PC-en koblet de ikke seg automatisk til igjen etter å ha vært brukt på en annen enhet og PC og hodetelefon måtte pares på nytt.

Sonys nye støykansellerende er svært behagelige i bruk.
Sonys nye støykansellerende er svært behagelige i bruk. (Ill.: Martin Kynningsrd Størbu)

Les også: Microsoft har laget tidenes lekreste spillkonsoll.

Design og i bruk
Sony har gått for et stilfullt og enkelt design for MDR-1000X. Hodetelefonene kommer i enten sort eller grå – jeg har testet de sorte og syns de ser meget bra ut. Noen liker retrodesignet på Sennheiserne, noen liker Beats-designet mens andre foretrekker helt enkle design som blant annet Sony og Bose.

Putene er myke og formes bra etter hodefasong. Her er det ikke noe lyd som slippes hverken ut eller inn. Selve hodeputen er også svært komfortabel og jeg kan bruke MDR-1000X en god stund før det blir blant eller mindre komfortabelt. De er ikke bedre enn Bose, men de er mer komfortable enn Sennheiserne.

Når det gjelder støykanselleringen er den i aller ypperste klasse. Jeg har testet dem på fly, tog, i bil – ikke som sjåfør – og har gått rundt med dem i vakre Drammen sentrum, og det har fungert aldeles strålende. Det ble som natt og dag da Sonyene ble med på en flytur og det meste av flystøy ble luket helt vekk. Joda, de demper ikke stemmer like godt som støy, men det er det heller ingen andre liknende hodetelefoner som gjør.

Her må faktisk Bose se seg slått.

Batteritiden er det heller ikke noe å si på. Oppgitt batteritid er på 20 timer, og i løpet av en toukersperiode ble de kun ladet én gang. Det var før jeg tok dem i bruk. Om man lader dem hver uke eller annenhver uke har ikke det store å si så lenge man husker å lade dem.

Les også: Dette er en nærmest perfekt Windows-PC.

Men hvordan er lyden?
Mange lydentusiaster vil nok hevde hardnakket at lyd over Bluetooth eller annen trådløs teknologi fortsatt er skrot. Jeg må si meg uenig i den påstanden når vi sammenligner kablede hodetelefoner i samme prissegment, og har i lengre tid utelukkende brukt trådløse hodetelefoner og kan ikke si at lydopplevelsen er blitt noe dårligere av den grunn. Det er dog én ting jeg ikke savner, og det er den plagsomme kabelen som tvinner seg fast i det den kommer over.

Er du ute etter et Bluetooth-hodesett vil du ikke la deg skuffe av Sony MDR-1000X enten du liker musikk med mye bass eller den mer rene, klassiske. Kommer du fra for eksempel Bose eller Sennheiser vil du merke en ørliten økning i diskant, men totalt sett kan MDR-1000X beskrives som meget balanserte.

Konklusjon
Her har Sony virkelig fått det til på alle mulige måter. MDR-1000X er vår nye støy(kansellerings)konge og lydmessig er de definitivt der oppe sammen med de andre hodetelefonene i samme klasse.

Den berøringsfølsomme styreflaten oppleves som intuitiv og fungerer meget godt. Det er enkelte ganger at det skjer noe annet enn det jeg ønsket, men totalt sett ønskes denne styremetoden velkommen med åpne armer.

Batteritiden er også svært godkjent og ved normal bruk trenger du ikke å lade mer enn annenhver uke, men brukes de flere timer om dagen er det selvsagt behov for hyppigere lading. Komforten er også i ypperste klasse.

Prismessig ligger de på 4290 kroner. Det er rundt 800 kroner mer enn Bose QC 35 (3450 kroner) og 400 kroner mer enn Sennheiser Momentum 2.0 Wireless (3860 kroner). Ønsker du det ypperste av støykansellering, ville jeg lagt de ekstra hundrelappene i Sonys. Er du tilfreds med ganske bra støykansellering er Bose og Sennheiser mer enn nok.

Karakter: 10/10

+ Støykansellering.
+ Intuitiv styreflate.
+ Batteritid.
+ God og balansert lyd.
+ Komfort.

– Litt i dyreste laget på nåværende tidspunkt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse