Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Surfere forsøkes svindles på nettsider såvel som epost.
BLOGG

Aldri tror at noe er ekte kun fordi det ser bra ut

Dessuten har svindlerne for lengst lært seg norsk

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

Mange har dessverre en oppfatning av at de skal være i stand til å enkelt «se» at noe er en svindel. Enkelte svindler er helt klart veldig dårlige, men stadig flere av dagens svindler er såpass godt laget at det ikke lenger er mulig å avsløre de basert på gamle sikkerhetstips.

Nettsider og e-post ser like profesjonelle ut som det bedriftene de ofte utgir seg for å være er i stand til å lage. Språket er også blitt godt norsk.  Svindlerne lærer seg fort hvilke ting ofrene ser etter som tegn på svindel, og sørger for å unngå disse kjennetegnene.

Ofte hentes logoer, bilder, designmaler og tekst fra de offisielle bedriftenes nettsider, Det er dermed svært vanskelig å bruke dårlig layout og dårlig språk som kriterier for å skille svindler fra det som er ekte.

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Tom Heine Nätt

Tom Heine Nätt er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi.

Han underviser blant annet faget «innføring i datasikkerhet».

Han holder også kurs og foredrag om datasikkerhet for bedrifter, organisasjoner, elever og studenter.

Sammen med Christian F. Heide har Tom Heine skrevet boka «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer» – www.datasikkerhetsboka.no.

Han skriver også en egen blogg om datasikkerhet på www.datasikkerhetsbloggen.no

Tom Heine er også medforfatter på hele læreverket fra Gyldendal Undervisning for fagene «Informasjonsteknologi 1 og 2» på videregående skole.

Meninger og ytringer som kommer frem i bloggen er ikke nødvendigvis representativt for ITavisen.no sitt syn. Ønsker du å blogge på ITavisen.no? Kontakt redaksjonen: [email protected].

Stikkord: sikkerhetsoktober