Hopp til navigasjon Hopp til innhold
De fleste nett du må registrere deg for å koble deg til har ikke skumle hensikter, men ser du noe som ikke helt stemmer, tenk en gang til før du logger inn med et passord du bruker andre steder. Enda bedre: aldri bruk det samme passordet to steder. (Ill.: Tom Heine Nätt)
BLOGG

Dette bør du tenke på før du kobler deg til trådløse nett

Hackere kan sette opp falsk registrering.

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

  1. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er: Vær forsiktig med å identifisere deg på ukjente trådløse nett

Det er ikke uvanlig at trådløse nett krever en form for registrering før vi kan ta de i bruk. Kobler vi oss til ukjente nett bør vi imidlertid være skeptiske til en slik form for identifisering. De som drifter basestasjonen/aksesspunktet bør ikke nødvendigvis ha gode hensikter.

Ved at vi registrerer oss får de som står bak vite mye om oss (navn, e-post, mobil osv.). De kan da koble alt vi foretar oss (hvilke nettsider vi surfer på etc.) opp mot oss som person. Dette kan benyttes til å lage svært gjennomførte svindler som blir veldig troverdige.

Det kan også benyttes til utpressing, dersom vi surfer på ting vi ikke ønsker andre skal vite om. En vanlig svindel i dag er å bli krevd for penger for at svindlere ikke skal avsløre surfehistorikk for venner og bekjente (disse finner de f.eks. på den åpne kontaktlista i sosiale medier)

Mange benytter dessverre også sitt «standardpassord» under slik registrering, noe bakmennene kan teste videre i tjenester slik som Facebook.

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Tom Heine Nätt

Tom Heine Nätt er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi.

Han underviser blant annet faget «innføring i datasikkerhet».

Han holder også kurs og foredrag om datasikkerhet for bedrifter, organisasjoner, elever og studenter.

Sammen med Christian F. Heide har Tom Heine skrevet boka «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer» – www.datasikkerhetsboka.no.

Han skriver også en egen blogg om datasikkerhet på www.datasikkerhetsbloggen.no

Tom Heine er også medforfatter på hele læreverket fra Gyldendal Undervisning for fagene «Informasjonsteknologi 1 og 2» på videregående skole.

Meninger og ytringer som kommer frem i bloggen er ikke nødvendigvis representativt for ITavisen.no sitt syn. Ønsker du å blogge på ITavisen.no? Kontakt redaksjonen: [email protected].

Stikkord: sikkherhetsoktober, wifi