Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nedgangen fortsetter i PC markedet. (Ill.: Martin K. Størbu)

Nedgangen i PC-markedet fortsetter

Den lengste nedgangen i historien fortsetter på andre året.

I følge Gartner ser det ikke spesielt lovende ut for PC-industrien for tiden. Nok en rapport fra analyseselskapet viser til global nedgang i antall maskiner solgt.

Historiens lengste nedgang
I følge rapporten til Gartner så har antall enheter solgt falt hele 5.7 prosent i tredje kvartal til 68.9 millioner. Da er vi oppe i åtte sammenhengende måneder med nedgang i salgene, det er uten tvil historisk sett den lengste nedgangen dette markedet har sett.

Har ikke samme status
Gartner kobler nedgangen med sviktende innkjøp fra blant annet skolesektoren og lavere etterspørsel i nye markeder. Analytikeren Mikako Kitagawa hos Gartner skriver i rapporten at «PCen er ikke lenger en prioritert enhet for mange forbrukere, dette fører til at de ikke føler at der må oppgradere så ofte som de pleide».

Windows 10 har tidligere blitt pekt ut som en av synderen til sviktende salg av PCer, men kanskje ikke av den grunnen du tror.

Nye formfaktorer
Trusselen mot den personlige datamaskinen kommer naturlig nok fra smarttelefoner og spesielt nettbrett. Disse enhetene ser langt mer hyppigere oppdateringer og har nå blitt kraftige nok til å utføre mange av oppgavene man tidligere trengte en egen PC for å utføre. Apple har blant annet sluppet sine iPad Pro modeller som et alternativ til PC.

Apple har også vært på banen og uttalt seg om hvor lenge deres produkter varer.

Alle møter motgang
Og det er ikke bare de trauste produsentene som møter motgang. Alle, fra HP, Dell, Asus, Acer, til Apple og Lenovo har opplevde en tilbakegang i salg av personlige datamaskiner. Og trenden merkes av alle produsenter i markedet, fra stor til liten.

Nedgangen er positiv for produsenter av 2 i 1 maskiner, og i følge Gartner og Kitigawa så er Chromebooks og andre lav-kost alternativer på vei oppover.

Kilde:
The Verge
MacRumors

 

 

Stikkord: Gartner, pc