Pass deg for farlige lenker i epost.
Pass deg for farlige lenker i epost.

Annonse


Epost-lenker er ikke alltid trygge

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

Når svindlerne har satt opp en nettside, må de få ofrene til å besøke denne nettsiden. En av de vanligste teknikkene er å sende ut e-post med en lenke i.

Vet hva du klikker på
12. tips: Før du klikker på en lenke i en e-post, må du derfor alltid sørge for å sjekke hvilken nettadresse lenken peker til.

Annonse


Dette gjøres ved å holde musepekeren over lenken i e-postleseren, og etter en liten stund vises nettadressen i statusfeltet eller i et tips-felt ved musepekeren.

Før muspekeren over lenken og hele adressen avsløres.
Før muspekeren over lenken og hele adressen avsløres. (Ill.: Tom Heine )

Som en hovedregel bør en e-post som tilsynelatende kommer fra Elkjøp peke til noe som starter med http://www.elkjop.no. Alle tjenester som krever innlogging eller er en form for sikkerhetskritiske (banker, sosiale medier, nettbutikker osv.), bør også starte med https. Noe som kommer fra DNB bør derfor starte med https://www.dnb.no.

Husk at linker i en e-post ikke nødvendigvis peker dit teksten på lenken antyder. På samme måte som følgende link sender deg til Dagbladet, selv om teksten tyder på VG:  http://www.vg.no

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Annonse


Annonse


Annonse