Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Pass deg for farlige lenker i epost.
BLOGG

Epost-lenker er ikke alltid trygge

Slik finner du hele adressen.

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

Når svindlerne har satt opp en nettside, må de få ofrene til å besøke denne nettsiden. En av de vanligste teknikkene er å sende ut e-post med en lenke i.

Vet hva du klikker på
12. tips: Før du klikker på en lenke i en e-post, må du derfor alltid sørge for å sjekke hvilken nettadresse lenken peker til.

Dette gjøres ved å holde musepekeren over lenken i e-postleseren, og etter en liten stund vises nettadressen i statusfeltet eller i et tips-felt ved musepekeren.

Før muspekeren over lenken og hele adressen avsløres.
Før muspekeren over lenken og hele adressen avsløres. (Ill.: Tom Heine )

Som en hovedregel bør en e-post som tilsynelatende kommer fra Elkjøp peke til noe som starter med http://www.elkjop.no. Alle tjenester som krever innlogging eller er en form for sikkerhetskritiske (banker, sosiale medier, nettbutikker osv.), bør også starte med https. Noe som kommer fra DNB bør derfor starte med https://www.dnb.no.

Husk at linker i en e-post ikke nødvendigvis peker dit teksten på lenken antyder. På samme måte som følgende link sender deg til Dagbladet, selv om teksten tyder på VG:  http://www.vg.no

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Tom Heine Nätt

Tom Heine Nätt er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi.

Han underviser blant annet faget «innføring i datasikkerhet».

Han holder også kurs og foredrag om datasikkerhet for bedrifter, organisasjoner, elever og studenter.

Sammen med Christian F. Heide har Tom Heine skrevet boka «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer» – www.datasikkerhetsboka.no.

Han skriver også en egen blogg om datasikkerhet på www.datasikkerhetsbloggen.no

Tom Heine er også medforfatter på hele læreverket fra Gyldendal Undervisning for fagene «Informasjonsteknologi 1 og 2» på videregående skole.

Meninger og ytringer som kommer frem i bloggen er ikke nødvendigvis representativt for ITavisen.no sitt syn. Ønsker du å blogge på ITavisen.no? Kontakt redaksjonen: [email protected].

Stikkord: blogg, sikkerhetsoktober