Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Ikke la deg lure av supertilbud der du selv må betale for å være med i konkurransen om nevnte tilbud.
BLOGG

Aldri betal for en premie eller gave!

Det er lett å la seg rive med.

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

  1. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er:

Aldri betal for en premie eller gave

Mange av dagens svindler baserer seg på at du vinner en premie i en konkurranse eller får en gave som takk for svar på en spørreundersøkelse. Det eneste du trenger gjøre er å betale en svært lav sum, slik som 5 kr eller 49 kr for å få den ellers kostbare premien. Underforstått er dette beløpet da for porto eller pakking av premien/varen.

Svindelen går ut på at du sammen med personlig informasjon også oppgir informasjon om betalingskort. Du får ingen gave eller premie. Du svindles derimot ved at personlig informasjon eller betalingskortinformasjon missbrukes.

I andre tilfeller så startes et dyrt månedlig abonnement på en nettjeneste. Typisk kan dette være beløp slik som 749 kr/mnd. Med svært liten skrift står disse betingelsene oppført, så dermed er det mye vanskeligere å komme seg ut av dette. Du har i realiteten selv akseptert vilkårene du aldri brydde deg om å lese, og det er dermed ikke en svindel i ordets vanlige betydning.

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Tom Heine Nätt

Tom Heine Nätt er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi.

Han underviser blant annet faget «innføring i datasikkerhet».

Han holder også kurs og foredrag om datasikkerhet for bedrifter, organisasjoner, elever og studenter.

Sammen med Christian F. Heide har Tom Heine skrevet boka «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer» – www.datasikkerhetsboka.no.

Han skriver også en egen blogg om datasikkerhet på www.datasikkerhetsbloggen.no

Tom Heine er også medforfatter på hele læreverket fra Gyldendal Undervisning for fagene «Informasjonsteknologi 1 og 2» på videregående skole.