Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iPhone 7 ser ut til å bli en suksess, og vi mener etter en kort titt på den, at det ikke er noen grunn til ikke å gi Apple heder for det de har gjort med iPhone i år. (Ill.: Apple)

Sniktitt på iPhone 7: Det er ikke mangel på lydutgang som vil overraske deg mest

Hjemknappen er merkverdig – det meste annet er som før, bare bedre.

Vi skaffet for få timer siden en iPhone 7 128GB Gull.

Ikke engang svart lå igjen til oss
Vi beklager med en gang: det var tomt selv for den svarte (glem «Jet Black», den visste vi var utsolgt før vi stilte opp i køen) T-Mobile-enheten når det var vår tur, etter å ha stått i kø siden 05 på morgenen til lunsjtider.

Det er  dumt at vi ikke fikk tak i en svart siden de to nye fargene («Black» som er enda mørkere enn iPhone 5) er det eneste som kan anses som en «designendring», om vi ser bort i fra at antennestripene er flyttet, noe som for øvrig hjelper estetikken en god del når man tar en titt på baksiden.

Vi vender tilbake med en titt på svart og «Jet Black» så fort vi har mulighet.

Hjemknappen føles… rar, men samtidig tilfredstillende
La oss gå rett på overskriften med en gang, dette er ikke «clickbait», for vi har argumenter nok: den nye hjemknappen som ikke lenger trykkes fysisk ned er merkverdig å bruke den første timen.

Siden dette er en sniktitt kan vi ikke si noe om hvordan dette føles etter noen dager, men her er noe observasjoner:

  • En: Man får samme type klikkfølelse uansett hvordan man trykker, og treffer – dette til forskjell fra den fysiske knappen på alle tidligere modeller. Andre testere har noe dramatisk hevdet at hele nedsiden på mobilen rister når man trykker, men dette er ikke hva vi erfarte selv med vibreringen på maks.
  • To: det tok litt tid å blir vant til den (et par timer).

Ikke som MacBook
Har du testet MacBook 12″ og oppgraderte MacBook Pro, har berøringsflatene på disse samme teknologi, og nå har iPhone det samme – forskjellen er at på MacBook-en så føles det identisk med å trykke ned fysisk som i gamledager på en berøringsplate. Det samme gjelder ikke for iPhone 7 i samme grad.

Vi trenger mer tid, men det er uansett fint at vi kan stryke enda en ting fra listen av fysiske deler som kan slites i stykker – ikke et problem på nyere iPhone, men på eldre iPhone-modeller uten TouchID var dette et problem for noen.

Færre bevegelige deler og færre innganger er Apples greie uansett, så dette er forventet (jada, lydutgangen er borte, men mer om dette i den endelige testen).

Vi klarer ikke helt overbevise oss om at denne kabelen er et problem. Innen få år kommer samtlige toppmodeller til å mangle 3,5 mm-lydutgang. Kabelen følger med i esken.
Vi klarer ikke helt overbevise oss om at denne kabelen er et problem. Innen få år kommer samtlige toppmodeller til å mangle 3,5 mm-lydutgang. Kabelen følger med i esken. Bilde er tatt med iPhone 7. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Uvant, det må vi innrømme
Det er ikke kjipt å bruke hjemknappen, bare uvant og faktisk litt tilfredsstillende, selv om vi ønsker oss at enkel-tap, og ikke hardere trykk som kreves for å hente frem hjemskjermen, henter frem multitaskingen i stedet for å flytte ikonene ned.

Vi tror vi kommer til å bli kjappere med den nye hjemknappen, og etter noen timer føler vi oss langt mer komfortable med den. Det tror vi andre også vil erfare.

Husk at du kan gjøre dette for å aktivere automatisk hjemknappen-opplåsning uten å trykke ned hjemknappen (fra og med iPhone 6s).

Ytelsen føles relativt lik 6s. Hvor mye kjappere er det mulig å sveipe rundt i menyer? Det føles ut som iOS og maskinvaren har truffet et tak her (nesten – noe kjappere føles den ved normal iOS-navigering).

Det er bare å vente på A10 Fusion-apper og spill som virkelig tar i bruk mer minne (Plus-modellen har 3GB å rutte med i år) og det vesentlig kjappere brikkesettet.

Rå ytelse, men vi savner «True Tone»
Jeg skrev denne teksten på iPad Air 2. Skift mellom disse, og det er nesten som natt og dag i ytelse. Ikke så rart: 7-modellene er kjappere enn iPad Pro og MacBook Air!

Skjermen har et bredere fargespekter, men vi la ikke umiddelbart merke til noen endring når vi var ute. Vel inne på hotellrommet dog, la vi merke til at fargene så skarpere ut. Vi kommer tilbake med en grundigere titt på dette.

Vi synes det er synd den mangler «True Tone» kjent fra iPad Pro. Neste år?

Apple snubler nesten aldri med iPhone, ikke denne gang heller
Dette later til å være nok en fin oppgradering av iPhone-serien.

Hadde disse også hatt nytt design hadde dette vært den mest spennende iPhone-lanseringen på mange år. Likevel får vi her oppgraderinger på alle områder som betyr noe i bruk, så betyr ikke design så mye er denne verdt en titt.

Fullstendig anmeldelse kommer når vi føler oss ferdige (det blir spennende å sammenligne Plus-modellen, spesielt mot Sonys toppkamera vi tidligere testet mot mobiler).

Stikkord: Apple, iphone, sniktitt