Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Produsent av smarte sexleketøy saksøkes etter datainnsamling

Beskyldes for å samle inn intime brukerdata uten samtykke.

Tidligere i år satte Forbrukerrådet i Norge søkelyset på hvordan appene samler inn brukerinformasjon og hadde også en «Vi leser appvilkår minutt for minutt»-kampanje der de leste opp brukervilkårene og personvernerklæringene til flere populære apper.

Ulovlig datainnsamling på agendaen
Med flere apper som sporer brukerne vil det nok komme flere eksempler på ulovlig datainnsamling. Nå har en produsent av smarte sexleketøy blitt anmeldt etter beskyldning om nettopp dette.

Under sikkerhetskonferansen DEF CON i august viste hackere hvordan smartvibratoren til We-Vibe, We-Connect heter appen, samlet inn informasjon fra brukerne som varmenivå og intensiteten på vibreringen.

Les også: Forbrukerrådet slakter treningsapper.

Selskapet nekter
Standard Innovation, selskapet bak vibratoren, hevder på sin side at de kun samler inn «enkelte begrensede data» og at de lover å oppdatere vilkårene sine slik at de blir enklere å forstå for brukerne.

Selskapet forklarer at de bruker temperaturen på prosessorbrikken til å sjekke hvorvidt enhetsprosessorene fungerer korrekt og at intensitetsinformasjonen for vibratoren hjelper dem med å forstå bedre hvordan produktets funksjoner blir benyttet.

Til Gizmodo uttaler Standard Innovations at «med på tanke på det intime ved produktene våre, er det klart at personvernet og sikkerheten til våre kunder er i høysete».

Les også: Runkeeper klages inn til Datatilsynet.

– Er bekymret
Courthouse News skriver at en av personene bak søksmålet, som ønsker å bli omtalt som «N.P.», leverte inn massesøksmålet i begynnelsen av denne måneden.

I søksmålet kommer det frem at hun ikke var klar over hvordan We-Connect overvåker og sporer data i sanntid:

«De mest intime detaljene står på spill, som for eksempel tid og dato for hver bruk, vibrasjonsintensitet og mønsteret brukeren har valgt, og det mest skremmende, brukerens e-postadresse.»

 

Kilder:
Courthouse News,
Gizmodo,
Neowin

Stikkord: personvern, sikkerhet