Illustrasjonsfoto: En av rettssalene i EU-domstolen i Luxembourg.
Illustrasjonsfoto: En av rettssalene i EU-domstolen i Luxembourg.

Annonse


EU-domstolen: Lenker kan bryte opphavsretten

Ifølge EU-domstolen er lenking til kopibeskyttet materiale et brudd på opphavsretten.

Playboy mot GS Media
Dommen faller i en strid mellom Playboys nederlandske utgiver Sanoma og nettstedet GeenStijl. Utgiveren anklager nettsiden for å ha publisert lenker til upubliserte bilder fra magasinet og fikk rettens medhold i EU-domstolen.

Ifølge dommerne var GeenStijls redaktør klar over at det handlet om upubliserte bilder og at de ikke hadde opphavsrettsinnehaverens samtykke til å publisere disse.

«Det er hevet over enhver tvil at GS Media (eier av GreeStijl, journ.anm.) gjorde lenkene til filene som inneholdt bildene tilgjengelig for profitt og at Sanoma ikke hadde autorisert publiseringen av disse bildene til Internett», heter det i en uttalelse fra den Luxembourg-baserte European Court of Justice.

Les også: EU: Ingen rettighet å kjøpe PC uten operativsystem.

Utgiver er bekymret
GS Media på sin side mener at dommen er et nederlag for pressefriheten:

«Hvis kommersielle medieselskaper – slik som GeenStijl – ikke lenger kan lenke fritt og uten fryk vil det bli vanskelig å rapportere om viktige nyhetssaker, lekket informasjon og interne problemer og usikre nettverk i store selskaper», skriver selskapet i en uttalelse på GeenStijls nettside.

Reuters skriver at EU-kommisjonen som en konsekvens av denne dommen vil komme med forslag til nye regler som gjelder publisering av materiale som er beskyttet av opphavsretten.

 

Kilde:
Reuters

Annonse


Annonse