Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Etter tre timer med Playstation 4 Pro har Eurogamer kommet med sin dom. (Ill.: Sony)

Finn ut om det er verdt pengene å oppgradere til Playstation 4 Pro eller ikke

Spill: Det er stor forskjell i oppløsning og detaljnivå. Men er det virkelig verdt det?

Etter avsløringen om at Playstation 4 Pro ikke ville kunne spille av 4K-Bluray så kunne man stille seg spørsmålet om maskinvaren i den nye versjonen av Playstation 4 ville kunne spille 4K innhold på en overbevisende måte. Digital Foundry fikk noen timer med «Neo» og deres konklusjon er at det gjør den, absolutt.

Små endringer i design
Lekkasjene som viste Playstation 4 Slim viste seg å være sanne, og den nye, tynnere, versjonen har vist frem et nytt designspråk som videreføres i Pro maskinen. Selv om den er en trippel-dekker i motsetning til Slim så er mye av designen den samme bortsett fra at noen komponenter er flyttet, samt at det er tilført en USB 3.0 port i bakkant. I miljøet som maskinen ble testet var det vanskelig å si noe om hvor mye støy maskinen produserer. Strømkontakten i bakkant av maskinen er endret fra to-punkt til en mer robust tre-punkts kontakt.

Les også: Microsoft Xbox Scorpio er åpenbart kraftigere enn Playstation 4 Pro

Verdt pengene
Det spørsmålet mange har stilt seg er hvorvidt Playstation 4 Pro faktisk gir en oppgradering det er verdt å betale for og hvorvidt maskinvaren virkelig kan dra rundt 4K innhold på en overbevisende måte. Tidligere tester fra Eurogamer har vist at GPUen, Polaris, ikke er en bit maskinvare som er ment å dra rundt 4K. Ifølge Naughty Dog så kommer «The Last of Us Remastered» til å ha den samme funksjonen som sin opprinnelige versjon, en 30Hz modus som gir forbedret bildekvalitet. Ifølge utvikleren vil oppløsningen falle ved 60 fps, men at ytelsen til spillet vil være bedre på den nye hardwaren sammenlignet med den gamle.

Activision på sin side snakket om 60 fps 4K fra scenen men viste til slutt ett klipp som ifølge Eurogamer var verken eller. Også Mass Effect som ble vist frem hadde sine skavanker, men alt i alt er oppløsningen et stort steg opp fra standard 1080p kan Eurogamer fortelle i sin rapport fra presse-eventen.

Sonys hemmelige saus
Sonys tre titler imponerte mer, Horizon Zero Dawn, Days Gone og Infamous Firs Light bruker alle samme teknikken for å oppskalere grafikken, en slags neste-generasjon oppskalering som lar utviklere lage en 2160p 4K framebuffer av halvparten av pixlene. Spesielt skal Days Gone ha imponert stort på en 65 tommer 4K TV, både på noen meters avstand og nærmere.

Se også: Dette er fem minutter fra storspillet Days Gone til Playstation 4

Til felles har alle disse titlene at de kan sømløst bytte mellom 1080p og 4K, det samme med HDR. Og i følge Eurogamer er det en hel verdens forskjell mellom standard 1080p og 4K, når man så også legger HDR på toppen så er forskjellen svært avslørende.

Konklusjon
Selv om PS4 Pro sin GPU mangler de faktiske hestekreftene til å kverne ut 4K innhold så kommer PS 4 Pro med såpass mange forbedringer at en oppgradering gir god mening. Mer detaljer vil komme frem mot lansering og Sony forstår nok at kundemassen vil ta imot denne nye maskinvaren med noe skepsis. Selv om det er ekstremt stor forskjell mellom 4K / HDR og standard 1080p er det de færreste av oss som faktisk har utstyret til få alle fordelene denne nye maskinen har med seg.

Den omfattende rapporten til Digital Foundry kan du lese her.

Hva tenker du? La oss høre fra deg i kommentarene.

Kilde:
Eurogamer

Stikkord: PS4pro, PS4Slim, Spill