Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Etterhvert som EEG blir mer og mer vanlig kan det øke muligheten for at svært personlig informasjon kommer på avveie. (Ill.: Chris Hope / Flickr)

Avslører dine hemmeligheter ved å skanne hjernen din

Er hjernen vår det neste som blir hacket?

Ny forskning fra universitetet Texas Tech har vist at bruk av EEG-autentisering kan være starten på en helt ny æra innen personvern-spørsmål.

Analyserte anonyme data
Å åpne telefonen eller datamaskinen din med hjerne-bølgene dine kan virke som en god idé på papiret, men i virkeligheten åpner det for en ny rekke farer for personvernet.

Forskningen fra Texas Tech viser at den samme teknologien kan benyttes for å lese dine hemmeligheter, for eksempel om du er en alkoholiker.

Det er forskerene Abdul Serwadda og Richard Matovu som testet to autentisering-systemer som benytter EEG (elektroencefalogram) for å se om de kunne finne personlig informasjon i de anonymiserte dataene.

Avslørte en av fire i studien
Duoen laget et program basert på maskinlæring som sammenlignet de nye dataene med data fra en gruppe bekreftede alkoholikere. Algoritmen avslørte 25 prosent av deltagerne i studien som alkoholikere.

«Vi ble ikke overrasket, vi vet at signalene fra hjernen er rik på informasjon», sier Serwadda om funnene. Microsoft har tidligere også forsket på bruken av EEG data.

En pandoras eske
Funnene kan ha en verdi for medisinsk forskning men fungerer også som en advarsel ettersom hjerne-skannere blir et mer sannsynlig alternativ til andre biometriske sikkerhetssystemer.

Kilde:
Engadget

Stikkord: EEG, personvern, sikkerhet