Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Her er den nye USB C-kabelen med HDMI

Nå har den nye kabel-revolusjonen startet – nye produkter tidlig neste år.

Folkene bak HDMI-standarden, HDMI Licensing, LLC, har kunngjort at det endelig skal lanseres «HDMI Alternate Mode».

Endelig skjer det
Den nye standarden er utviklet av «HDMI Founders» for å støtte USB Type-C-kablene som dukker opp i PC-er og mobiler for tiden.

«Dette vil gjøre det mulig for HDMI-enheter å bruke en USB Type-C-tilkobling direkte mot HDMI-støttede skjermer, og for å kunne levere HDMI-signaler direkte over en enkel kabel uten behov for en kronglete protokoll, adaptere eller dongler», forklares det i HDMI.org-pressemeldingen.

Merk deg dette
Det er visse begrenserinnger: spesifikasjonene nytter seg av den noe eldre HDMI 1.4b-standarden i stedet for 2.0b.

Dette innebærer at støtte for 4K, 3D og HDMI-CEC er med, men ikke HDR.

Enheter og kabler med støtten forventes om ikke så lenge, da spesifikasjonene allerede er lansert. HDMI Licensing har trua på annonseringer i løpet av CES 2017 tidlig i januar, med produkterlanseringer følgende kort tid etter.

Støtte:

  • Oppløsninger opp til 4K
  • Surround-lyd
  • Audio Return Channel (ARC)
  • 3D (4K og HD)
  • HDMI Ethernet Channel (HEC)
  • Consumer Electronic Control (CEC)
  • Deep Color, x.v.Color, og innholdstyper
  • High Bandwidth Digital Content Protection (HDCP 1.4 and HDCP 2.2)

Ikke nytt
Alt snakket om USB C har i stor grad dreiet seg om lading, men vi skrev om USB C sin plan for utvidet skjermstøtte allerede i september 2014:

«Dette skjer gjennom såkalt Alternate Mode, som tillater signaler som ikke er spesifisert i USB-standarden å passere gjennom kabelen. Dette kan bety at du i framtida kanskje bare trenger én eneste kabel: USB Type-C.

Den vil kunne overføre nok data til at eksterne disker føles interne, transportere nok strøm til å drive og lade alle enhetene dine, levere 4K-bilder til TV-en/skjermen din og gi deg tapsfri flerkanalslyd.», skrev vi den gang.

I 2014 var det rykter om DisplayPort-støtte, men det er gledelig at valget falgt på noe alle har et forhold til, altså HDMI.

 

Kilder:
HDMI.org
HDMI.org

Stikkord: hdmi, Maskinvare, usb