Microsoft Excel endrer gener og ødelegger studier

Manglende konfigurasjon av Excel fører til at veldig mange vitenskaplige studier inneholder feil.
Manglende konfigurasjon av Excel fører til at veldig mange vitenskaplige studier inneholder feil.

En gruppe forskere har ettergått over 3000 studier som inneholder data fra Excel.

Ikke egentlig Excel sin feil
Forskerene som har laget rapporten for Australian Baker IDI fokuserte primært på studier relatert til genetikk. Siden genetikere, og forskning generelt, benytter en del symboler som ikke er vanlige i dagligtalen så har Excel noen ganger problemer med dataene. Et eksempel gruppen har lagt frem er hvordan Excel endrer navn på gener. Ett eksempel er SEPT2 (Septin), endres til en dato, 2.september.

Denne korrigeringen går igjen i mange av studiene som ofte kommer med datasettene organisert i Excel.

Annonse

Men både Microsoft og forskergruppen er enige i at dette ikke egentlig er Excel sin feil, men at skylden ligger hos deres kolleger i forskningsmiljøet.

Kjent lenge
Problemer som dette har vært kjent for forskere i over ett tiår, og at det ble gitt masse oppmerksomhet tilbake i 2004, men etter det så har antall feil i slike publiserte studier økt med en takt på over 15 prosent per år.

Feil formel
Det er ikke lenge siden, tilbake i 2013, at en større økonomisk studie ble forkastet. Studien som het «Vekst i en tid med gjeld» (Growth in a time of debt), av Reinhart og Rogoff ble avvist når det ble avløst at studien hadde brukt feil formel i Excel.

I sitt arbeid med å gjøre Excel stadig lettere å bruke er det en trøst for oss vanlige dødelige at det fortsatt ser ut til å være vanskelig for selv de smarteste blant oss.

Kilde:
Neowin

Annonse
Annonse